18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

https://444.hu/assets/parlament-aknakereses-56-34-09-1080p.jpg

Volt Google Street View 1956-ban, Nagy Gyulának hívták

Tbg
Történelem
2013 június 14., 12:54
  • Eddig soha nem látott fotók kerültek fel '56-ról a Fortepanra
  • A forradalmat a legrészletesebben a MÁV segédtervezője, Nagy Gyula dokumentálta fotón
  • Családja most felajánlotta a gyűjteményt a közösségi fotóarchívumnak.

Az eddigi legnagyobb '56-os online fotógyüjtemény található meg péntektől a Fortepanon. A közösségi online fényképarchívum ugyanis 560 darab - eddig a nagyközönség számára jórészt ismeretlen - 1956-ban készült fényképet töltött fel a forradalom legszorgalmasabb dokumentaristájának, Nagy Gyulának és családjának jóvoltából.

photo_camera Egy forradalom mindennapja - A Kálvin téren, a villamos oldalán a felirat: Mindszenty visszajön (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

A fényképek készítője - bár óriási szolgálatot tett hazájának - tulajdonképpen ismeretlen. Nagy Gyula néhány héttel azután, hogy nyolcszáz darabos gyűjteményét lenagyíttatta, és a papírképeket átadta a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának, 1990-ben 67 évesen elhunyt.

photo_camera Füstölgő könyvek a Kossuth Lajos utcában - a forradalomban számos propagandakönyvet elégettek, Nagy képein számos ilyen kupac található (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

A múzeum megőrizte a képeket, de azokról sem szabadon böngészhető katalógust, sem kiállítást nem szervezett, így a képeket továbbra sem ismerhette meg a nyilvánosság, csupán kutatók számára voltak elérhetők.

A Fortepan most Nagy Imre újratemetésének évfordulója alkalmából emlékezik meg a fotósról, akinek 56-os negatívjait a család ajánlotta fel a Fortepannak.

photo_camera Újságolvasó fiatalok a Köztársaság téren (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

Míg '56 fotósai néhány tekercset fényképeztek el a forradalom idején, Nagy Gyula október 24-től '57 januárjáig vagy negyven tekercset lőtt el. Nem feltétlenül a szép beállításokat kereste, nem az Instagramra dolgozott, de nem volt híradós sem, igazi dokumentarista hozzáállás jellemezte. Életképeket lesett el, a történeti kutatást elősegítő részleteséggel naplózott fényképezőgépével, mintha a Google autója fel-alá kocsikázott volna a forradalom és annak leverése napjaiban.

photo_camera Macskakőből emelt barikád a Móricz Zsigmond körtéren, a boltok falán ÁVO-ellenes felirat, az ütegen figyelmeztetés: Vigyázz, csőre töltve! (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

November 2-án lett a forradalmi kormány hivatásos fotográfusa, írta róla 2006-ban a Fotóművészet folyóirat. Ekkor Király Bélától megbízólevelet kapott, hogy megörökítse a forradalmi rendőrség és a nemzetőrség munkáját.

photo_camera Hősök téri asszonytüntetés 1956 decemberében. A fényképész óvatosan, a fák mögül követte a megtorlás ellen csendben tiltakozó nőket (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

Bár a legtöbb forradalmi fényképész a szovjet megszállás után igyekezett megszabadulni képeitől, Nagy Gyula nem hagyta abba a munkát. Képeit szortírozta, sőt még fényképezni is kijárt a megtorlás időszakában. A decemberi Hősök terei asszonytüntetést ő örökítette meg a legrészletesebben, ahogy a Kálvin téri fekete zászlós tüntetést is.

Szorgalmasan kattintgatott a tüntetéseken, a Köztársaság téri ostrom után másnap is kiment a pártszékházhoz, hogy megörökítse az ottani, kazamatákat kutató munkálatokat, és megörökítette a párt irodáit, a szétroncsolt villamosokat, a falfirkákat, a Nagykörúton mésszel leöntött szovjet harckocsizók holttesteit, a Vöröskereszt tevékenységét stb.

photo_camera A megostromlott és elfoglalt pártszékház a Köztársaság téren. A forradalmi nemzetőrség már lezárta a területet, az épületet és környékét a feltételezett földalatti börtönök miatt kutatják. (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)
photo_camera Feltételezett kazamaták keresése a Köztársaság téren. Hanglokátorral, légkalapáccsal és markolóval is keresték a föld alatti titkos börtönöket - nem találták, mert nem is léteztek (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

Feltehetően másoknak is adott a képekből, ahogy az a periratokból kiderül. Egyetemisták, köztük Beke Tibor egyetemi hallgató gyűjtötték a forradalom alatt készült képeket - valószínűleg, hogy nyugatra juttassák azokat. Ezek között Nagy Gyula felvételei is megtalálhatók, és valószínűleg az 1991-ben feltűnt anonim gyűjtőhöz is ezeken a csatornákhoz kerültek a képek.

photo_camera A pártszékházat védő, meggyilkolt ávósok a Köztársaság téren. Tetemüket fedetlenül hagyták, Rákosi-címert, júdáspénzt, kanalat tettek mellkasukra vagy a szájukra, illetve az azonosítás érdekében a személyi igazolványukat. (Fotók: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

Nagy laboránsként  együtt dolgozott  Teuchert József filmgyári gyártásvezetővel a fotók megőrzésén és esetleges közzétételén, így került a belügyminisztérium látókörébe.

photo_camera A forradalmárok holttesteit lobogóval takarták le, virágot hoztak, gyertyát gyújtottak, a felvétel a Köztársaság téren készült (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

1957. június 1-én tartóztatták le és tartották fogva 7 napig. Fényképeit és fotográfiai eszközeit elkobozták, majd június 7-én kiengedték. Az előrelátó fényképésznek hála azonban a közel 40 negatív felvételeket tartalmazó tekercs megmaradt, ezeket otthon jól elrejtette, felesége pedig a házkutatás után a szomszédokhoz vitte.

photo_camera Fontos fénykép Nagy Gyulától: ez a fotó bizonyítja, hogy a Köztársaság téri ostromlók nem lincseltek meg minden ávóst. Ezt a csapatot foglyul ejtették és éppen elvezetik őket (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

 

Mivel negatívot a belügy nem talált nála, elfogadták vallomását, miszerint a forradalom idején nem fényképezett, csak mint laboráns segített Teuchertnak. A forradalom leverése után fényképeit a karhatalom is felhasználta, számos peranyagban megtalálhatók mint "bizonyítékok".

photo_camera A Felvonulási téren ledöntött Sztálin-szobor maradványát firkálják össze, szedik szét az Akácfa utcában. (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

Nagy Pápán született 1922-ben, majd az ötvenes évek elején címfestőműhelye lett Pesten, annak államosítása után segédtervező volt a MÁV-nál. A fényképezés a hobbija volt, a forradalomról pedig hazafias indíttatásból készített több száz felvételt.

photo_camera Felakasztott ávós a Nagykörúton, nyakában felirat: "Így jár minden ávós!" (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

Nagy Gyula képeinek ma már csupán hézagosan rekonstruálható története nem csak azt példázza, hogy milyen nehéz a korlátlan példányban sokszorosítható fotók szétszóródását, vándorútját követni, a fotókhoz fűződő történeteket felgombolyítani.

Írta a Fotóművészet folyóirat hasábjain Demeter Zsuzsanna és Jalsovszky Katalin 2006-ban Nagy Gyula 56-os fotóiról szóló tanulmányban. Kíváncsiságból megkérdeztük a képeket őrző Kiscelli múzeumot, megtekinthetők-e Nagy több mint 20 éve átvett papírképei, ezt a választ kaptuk:

A képekről nincs katalógus, és online sem tekinthetők meg. A képeket a kutatási szabályzatunknak megfelelően lehet megnézni, a kutatószolgálat ideje alatt.  A kutatószolgálat azonban július 1-vel bezár, és csak szeptemberben nyit.

photo_camera Temetés a Kálvin téren. A halottakat sokszor a közparkokba temették el. (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)
photo_camera Felkelők sírjai a Markusovszky téren (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

Markusovszky téren

A kutatók tehát láthatták, a nagyközönség azonban nem a "közgyűjteményt".

Ennek most vége, a Fortepanon szabadon kutathatók mostantól a fényképek.

photo_camera Tankról beszélő szónok a Nagykörúton (Fotó: Nagy Gyula, forrás: Fortepan)

 (A címlapon és a cikk tetején készült kép a Kossuth téren készült a Parlamentnél. Itt is kazamatákat kerestek.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.