A britek lehallgatták a G20 csúcs résztvevőit

külföld
2013 június 17., 07:40
comments 9
photo_camera REUTERS/Kevin Lamarque

Újabb leleplezés a Guardianban - Edward Snowden értesülései alapján a lap azt állítja, hogy a brit titkosszolgálat, az amerikai NSA-nek megfelelő GCHQ 2009-ben lehallgatta a G20 nagy-britanniai csúcstalálkozóján résztvevő küldöttségeket.

  • Feltörték a Blackberry telefonok titkosítását, hogy hozzáférjenek a levelezésükhöz.
  • Kamu internetkávézókat építettek, ahol keylogger szoftvereket is telepítettek a gépekre.
  • Az emaileket előbb, vagy a címzettekkel egyidőben tudták olvasni.
  • Az adatok szerint az NSA lehallgatta Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnököt is.
  • A megszerzett információkat a brit kormány minisztereinek is továbbították.
  • Akkor még Gordon Brown volt a miniszterelnök.

A Guardian szerint az ilyen szintű konferenciákon nem meglepő a kémkedés, legalábbis mindig pletykálnak a megfigyelésről. Viszont most először van rá konkrét tárgyi bizonyíték is.

A lap birtokába került dokumentumok alapján - ezeket is Edward Snowden szerezte meg - az akciót már hónapokkal az áprilisi találkozó előtt, januárban elkezdték szervezni. Az akció részeként felállítottak egy olyan emailcímet, amelyre úgy tudták begyűjteni a találkozón részt vevők leveleit, hogy azok nem is tudhattak róla. Így akár még a címzettek előtt is olvashatták a leveleket. Ez azért volt fontos, mert így értékes információk birtokában készülhettek a tárgyalásokra.

Márpedig a 2009 áprilisi csúcstalálkozó különösen fontos volt, az első a gazdasági világválság 2008-as kirobbanása után.

A Blackberryk lehallgatásával garantálhatták, hogy az erre kijelölt 45 elemző gyakorlatilag valós időben monitorozhatta a delegációk belső kommunikációját. Ugyanezt a technológiát öt hónappal később, a G20 pénzügyminisztereinek tanácskozásán is bevetették. Az üzeneteket egy 15 négyzetméteres kijelzőre vetítették ki.

És ahogy az NSA, úgy a GCHQ is ráment a metaadatokra. Vagyis valós időben monitorozták, hogy ki kivel és mikor beszél.

Via Guardian

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.