Csendben halt el a kormányzat korrupcióellenes harca

2013 június 17., hétfő 7:36
 • A kormányzatnak van korrupció-megelőzési programja és működik egy ilyen honlap is.
 • A Trasparency International nemzetközi korrupcióellenes civil szervezet szerint igazán komoly lépések 2010 óta nem történtek.
 • Az antikorrupciós munkacsoportban civil oldalon is a kormány emberei ülnek.
 • A korrupcióellenes küzdelem egyetlen nevesített vezetőjét viszont még tavaly mentették fel, és senki sem került a helyére.
 • A felmentett helyettes államtitkár volt férjének cége viszont még hivatali működése alatt kapott kormányzati megbízást.

Ellátja az állami szervek korrupció elleni tevékenységének stratégiai koordinációját

ez a mondat is szerepel a közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár "munkaköri leírásában". Illetve csak szerepelt, mert ezt a pozíciót a kormány 2012. októberében szó nélkül megszüntette. Szakértők szerint a helyettes államtitkárság megszüntetésénél sokkal nagyobb gondok is vannak a kormány korrupcióellenes elkötelezettségével.

Honlappal a mutyi ellen

corrution2

A korrupcióellenes küzdelem talán "leglátványosabb" hazai eredménye eddig a korrupciomegelozes.kormany.hu oldal.

Itt egészen konkrétan 9 darab, a témával foglalkozó hír mellett néhány olyan magvas dokumentumokat is megnézhet a látogató, mint a Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programja.

A kormány elfogadta a Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programját, mely jelentős lépés a korrupció elleni küzdelemben

olvasható a megnyugtató hír mindjárt a program elején. Aztán kiderül, hogy már csomó intézkedést előkészítettek, meg hogy már tudják, milyen intézményeket kell majd kialakítani. Szóval mindent összevetve a korrupcióellenes küzdelemben a kormány nem siet el semmi. A munka minőségét talán jól mutatja a hivatásetikai Zöld könyv egyik random oldala, de hasonló mulatságos dolgokat még tucatszámra találni az oldalon.

zold

A lényeges lépéseket elkerülték

Talán a fentiek fényében megdöbbentő, de a Trasnparency International (TI) nevű nemzetközi korrupcióellenes civil szervezet magyar tagozata nem 100 százalékig elégedett a kormány témában nyújtott teljesítményével.

Néhány apró lépés történt, de a fájdalmas, mármint a kormány számára fájdalmas intézkedések elmaradtak

mondja Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója. Szerinte a kabinet eleve sem túl ambiciózus vállalásokkal csapott bele a korrupcióellenes témába, és a gyenge kezdést hamar erős visszaesés követte. Kevesebb, mint egy évvel a ciklus vége előtt pedig már nem várható, hogy komoly lépések történjenek. Pedig lenne hova fejlődni, például

 • hogy ne lehessen üzleti titokra hivatkozva eltitkolni az ajánlati árat a közbeszerzéseknél
 • ne kelljen perelni azért, hogy az állam a közérdekű adatokat átlátható, kereshető formába nyilvánosságra hozza
 • legyen valódi közérdekű bejelentő (whistleblower) védelem az állami és az üzleti szférában
 • a kormány korrupcióellenes stratégiája foglalkozzon például az önkormányzatokkal, az állami cégekkel és az igazságszolgáltatással is
 • a lobbisták és a közhatalmi döntéshozók kapcsolata legyen átlátható, a lobbizás adatait hozzák nyilvánosságra
 • ne lehessen államtitkora hivatkozva közbeszerzés alóli mentességet kérni olyan állami szerződéseknél, mint például a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építése, ahol csak egy-egy részfeladat (pl. fegyverszoba kialakításának műszaki paraméterei) titkosítása lehet indokolt

Azt pedig, hogy a korrupció ellen lehet máshogyan is küzdeni, mint ahogy itthon csinálják, talán a csehországi történések mutatják elég élesen, ahol gyakorlatilag a fél kormányt bilincsben vitték el a korrupció ellenes rendőrök múlt héten, Necas miniszterelnök pedig a botrány miatt vasárnap éjjel lemondott.

Amikor a civileknél betelt a pohár

corruption3

Működik egyébként a KIM-nél egy korrupcióellenes munkacsoport, igaz mára a legtöbb komolyan vehető szakmai szervezet kilépett belőle.

A TI, az atlatszo.hu, a K-Monitorés a TASZ az infótörvény módosítása miatt távozott a kerekasztaltól. Ez a Ne zavarj épp lopok törvény, amit épp múlt héten fogadott el ismét az országgyűlés, miután az első változat annyira korlátozta volna a hozzáférést a közérdekű adatokhoz, hogy Áder János köztársasági elnök visszadobta a parlamentnek. Az új változat egyébként nem lett sokkal jobb.

A civilek távozása után főleg kormánybarát szervezetek maradtak a munkacsoportban, akiknek nem hogy a korrupció ellenes küzdelemről, de van hogy saját működésükről sincs fogalmuk.

Na de ki volt a korrupcióellenes helyettes államtitkár?

Érdekes adalék a történethez a KIM közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkárának, Szentkirályi-Szász Krisztinának esete. Őt még 2010. júniusában nevezte ki Orbán, majd 2012. októberében mentette fel. Helyét a KIM-ben nem pótolták. A minisztérium tájékoztatása szerint azért nem kell aggódni, mert a

a közigazgatás fejlesztésével kapcsolatos projektmenedzsment  továbbiakban miniszteri biztos irányítása alatt valósulnak meg azzal a kitétellel, hogy a szakmai feladatok közvetlen közigazgatási államtitkári irányítás alá kerültek

A korrupcióellenes feladatokról a KIM 444-nek küldött levelében nem esik szó.

A helyettes államtitkár egyébként még hivatalban volt, amikor 2012. márciusában volt férjének résztulajdonában lévő cég, az Expanzió Kft kétszer húszmillió forintos megbízást kapott a KIM egyik háttérintézményétől. (Miután az üvegzseb táblázatban a két megbízás adatai megegyeznek, nem zárható ki, hogy csak egy szerződés volt, amit adminisztratív hiba miatt két alakommal vittek fel a hivatalos dokumentumba.)

Az említett szerződésről megkérdeztük Szentkirláyi-Szász Krisztinát is.

[a volt férj] az Expanzióban lehet hogy még tulajdonos, de sok sok éve nem végez ott munkát es a projektekhez semmi köze. (...) Fogalmam sincs mely hátterintezményről van szó, azt sem tudom mely projektekről, semmilyen befolyással nem voltam sem a hátterintezményekre, sem a projektek belső műkodésére

Szentkirályi-Szász felmentése után sem maradt állami feladat nélkül, most a Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadónál vezérigazgató havi 920 ezer forintért.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt