Nem működik a Futár, de még nincs is kész

2013 június 17., hétfő 11:13
BKK

A múlt kedden jelezte egy olvasó, hogy lepellel takarták le a Fővám téren és a Kálvin téren a Futár rendszer kijelzőit.

Félreértés, hogy a Futár elromlott volna.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója szerint egyelőre nem is kell működnie a rendszernek, mert a BKK azt még át se vette a kivitelező Synergontól. A 263 táblából egyelőre kétszázat szereltek csak fel, és még nem is adott minden feltétel a rendszer beindításához. Annak ugyanis három feltétele van:

  • Induljon be a kommunikációs rendszer - a táblák sim-kártyás mobilhálózaton kapják majd az adatokat, de a rendszert csak akkor indítják be ha lesz mit kiírni.
  • Legyen mit kiírni - legyen műholdas nyomkövető minden járműben. Most a 2300 jármű 52,8 százalékában van már ilyen.
  • Ha már működik, legyen letesztelve.

A BKK-nál most napi 20-30 járműbe szerelnek gps-es nyomkövetőt - mivel úgy 1100 jármű van még hátra, ez önmagában még másfél-két havi munkát jelent. Vitézy kockázati tényezőként említette a Combino villamosokat. A Siemensnek ugyanis beleszólása van abba, hogy milyen elektromos rendszereket szerelnek fel a villamosokba, és a Futárt fejlesztő Synergon és a Siemens között annak ellenére sem gördülékeny az egyeztetés, hogy a BKK közvetíteni próbál.

Ennek ellenére Vitézy bízik benne, hogy szeptember végén beindulhat a rendszer. Affelől nincsenek kétségei, hogy a Futár működni fog, mert ugyanez a rendszer működik - jól - Berlinben is.

Az, hogy ebből egyelőre semmit sem látunk, nem hiba. A Synergon folyamatosan telepíti a táblákat és a tesztelés során ezekre különböző rendszerüzeneteket is küldenek.

Minket is zavarnak a kriksz-krakszok, mert az egész rendszer hitelességét rontják.

De ezekhez az üzenetekhez a BKK-nak semmi köze nincs, ők talán a nyár végén vehetik át a táblák működtetését és kezdhetik meg a teszteket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt