link Forrás

Végül mégsem ment át az abortusz szigorítását szabályzó törvény Texasban

POLITIKA
2013 június 26., 08:05

Máris update: percekkel ezelőtt a texasi republikánusok is elismerték, hogy túl későn szavazták meg a törvényt, ezért az érvénytelen.

A demokrata szenátor, Wendy Davis már tizenegyedik órája beszélt folyamatosan a texasi szenátusban, amikor a levezető elnök felfüggesztette az obstrukcióját, mert szerinte Davis harmadszor is eltért a tárgytól.

Ezek után jöhetett volna a szavazás az abortusz feltételeinek jelentős szigorításáról, de Davis szenátor szimpatizánsai tüntetni kezdtek, Davis meg vagy jó negyven percen át vitatkozott a házszabályról az ülés vezetőivel.

Utána ugyan szavaztak, és elméletileg a törvény át is ment a republikánus többségű szenátuson, csak az a kérdés, hogy mindez időben történt-e. Ha éjfél után történt a szavazás, akkor az érvénytelen kéne, hogy legyen. A republikánus szenátorok szerint még időben történt, de a demokraták és a több tízezer, az ülést interneten követő szemtanú szerint viszont nem. A texasi törvényhozás honlapjára is elsőnek 26-ai dátummal került fel a törvény elfogadása, és azt csak később módosították 25.-re.

A helyzet sokáig kaotikus volt, a helyszínről még mindig megy a livestream, amin azt látni, hogy páran tanácskoznak az üres terem közepén. Közben az összes nagy amerikai híroldal arról írt, hogy a törvényt alighanem elfogadottnak tekintik Texasban. Ez amúgy a hatályba lépését is jelentené, a nyíltan abortuszellenes kormányzó, Rick Perry korábban azt mondta, hogy célja, hogy az abortuszt egy múltbeli dologgá változtassa. A demokraták közben azt ígérték, hogy jogi úton fogják megtámadni a szerintük későn elfogadott törvényt.

A helyszínen hatalmas volt a felháborodás, az épület körül több ezren tüntettek, több letartóztatásról is érkeztek hírek.

photo_camera twitter

Voltak még erős pillanatok Davis lekeverése után is, Leticia Van de Putte szenátor például hosszasan próbált szót kérni, majd miután ez csak nehezen ment neki, azt kérdezte, hogy mikor kell egy nőnek jeleznie, hogy beszélni szeretne, ahhoz, hogy férfi kollégiái észrevegyék? A kérdés után negyedórán át ünnepelte őt az épületben összegyűlt tömeg.

Közben egy texasi republikánus képviselő, Bill Zeider biztos-ami-biztos alapon Twitteren leterroristázta a szenátus épületében tüntető tömeget. David Dewhurst helyettes kormányzó pedig "engedetlen csőcselékről" beszélt, ami az Occupy Wall Street taktikáját akadályozta meg a szenátust abban, hogy meg nem született magzatok életét megmentsék.

Ha átment volna a törvény, a 26 milliós állam legtöbb abortuszklinikája bezárhatott volna, és tilos lenne az abortusz a huszadik hét után. Az új szabályozás a még mindig meglehetősen rurális Texasban komoly problémát okozhatna a nem nagyvárosban lakó nőknek, ráadásul terjedhetnének a kockázatos, nem szakemberek által végzett beavatkozások is.

Ha igazak a legfrissebb hírek, és valóban nem ment át a törvény, azzal egyelőre csak eltolni sikerült Davisnek a hatályba lépését, Perry kormányzó majd új ülésnapot írhat ki a szavazásra, és a republikánus többség megmaradt. De a most felkeltett médiaérdeklődés talán segíthet, hogy nagyobb nyomás nehezedjen a republikánus képviselőkre, és esetleg páran kihátráljanak a törvény mögül.

Ismerve a texasi republikánus politikát, erre persze sok esély nincsen, de Twitteren ömlenek az üzenetek a #standwithwendy hashtaggel, és Obama is arról posztolt, hogy valami különleges történik ma Austinban. (via NYTimes, Gawker)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.