Tarlósé lett a Margitsziget

2013 június 27., csütörtök 6:05
8
  • Az országgyűlés megint a fővárosnak adta a Margitsziget irányítását
  • Nem világos, hogy miért kellett ennyire Tarlósnak a sziget
  • A Margitszigeten nem változik a közeljövőben semmi

A Margitsziget Tarlósé

A sziget eddig is a fővárosi önkormányzaté volt. A területet viszont a XIII. kerületi önkormányzat irányította. Navracsics Tibor májusban nyújtott be egy törvényjavaslatot, hogy az irányítást vegyék el a XIII. kerülettől, és adják a fővárosi önkormányzatnak. Ez meglepő módon Tarlós István főpolgármester szerint jó ötlet.

Navracsics javaslatát megszavazta a parlament, de Áder János köztársasági elnök nem írta alá a törvényt, mert annak elfogadása előtt nem kérték ki a helyiek véleményét. Hogy ki számítanak "helyinek" a Margitszigeten, az Áder indoklásából nem volt egyértelmű. A dolognak persze most már nincs jelentősége, mert a parlament gyakorlatilag változatlan formában újra megszavazta a törvényt. Így a Margitsziget irányítása a fővároshoz kerül.

Azért kell Tarlósnak a Margitsziget...

... mert fejleszteni akarja, és azt csak akkor tud, ha ő irányít. Ez volt a hivatalos indoklás. Meg hogy a XIII. kerület amúgy is kommunista.

Ez több okból sántít. Főleg mert eddig is remekül tudott fejleszteni a főváros a szigeten, a kerület ezt nem akadályozta. Másrészt mert a kormány nagyívű, szupercsillogós fejlesztési koncepciója nagyrészt megegyezik Demszkyék 2008-as elképzeléseivel, és azokból sem lett semmi, pedig akkor a főváros és kerület vezetése is egy politikai oldalhoz tartozott. Ráadásul a fejlesztésekhez egyelőre pénzt nem rendelt senki, úgy meg elég nehéz lesz akár a bringóhintókat kipofozni.

Valójában azért kell Tarlósnak a Margitsziget...

Ezt elég nehéz megítélni. Felmerült, hogy a sziget után járó 130 milliós bevételekre hajt a főváros, de azért az elég kis összeg Budapest teljes költségvetéséhez képest. Volt olyan verzió is, hogy felparcellázzák a területet, mert esetleg el akarnak adni belőle valamit, de ezt Tarlós cáfolta, és nem is valószínű, hogy tényleg bevállalná a főváros. Aztán az is lehet, hogy a főpolgármester meg akarta mutatni a kerületi polgármestereknek (a fideszeseknek is), hogy bizony Budapesten ő az erősebb kutya, és ha kéri a kormánytól, akkor az őt támogatja a kerületekkel szemben. Ennek a főváros vs. kerületek körnek már 2011-ben voltak előzményei.

A XIII. kerületnek azért ez nem a világvége...

Az évi 130 milliós adóbevétel a kerületnek többet számít, mint a fővárosnak, de az ő éves 25 milliárdos költségvetésükhöz képest sem egy óriási összeg. Politikailag viszont a sziget sztori nekik, és az egész fővárosi ellenzéknek nem egyértelmű bukó, mert a kampányban bőszen lehet majd erre az ügyre mutogatni, mint tarlósnarancsfideszgőzhengermutyi egyik szimbólumára. Ebben az értelemben ők valószínűleg jobban örültek volna, ha Áder vétója után csak ősszel veszik el a kerülettől megint a sziget irányítását.

Semmi nem fog változni a Margitszigeten

A már említett csúcsszuper fejlesztési koncepció is 2016-ban befejeződő fejlesztésekről beszél, a kormány meg egyenesen 2020-ról. Amíg nem rendelnek hozzá pénzt, addig nem lesz se lóvasút, se ingyen wifi, se négysávos futópálya, se semmi újdonság.

A 2014-es önkormányzati választási kampányban viszont biztos lehet majd remekül villogni a látványtervekkel.

(A felhasznált kép a fortepanról van.)

A cikk elkészülésében közreműködött: Vodafone. Legek hálózata

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt