Csak azért hazudott, mert titkokat őrzött

külföld
2013 július 03., 06:55
photo_camera A szemüveges kopasz a hazudós Clapper.
Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst

– Gyűjt bármiféle adatot az amerikaiak millióiról vagy százmillióiról az NSA?
– Nem, uram!

Ez a párbeszéd március 12-én hangzott el az amerikai szenátus hírszerzési bizottságában. A kérdező a demokrata Ron Wyden volt, a választ James Clapper, Obama hírszerzési főigazgatója adta. Illetve hazudta. Edward Snowden kiszivárogtatásai óta pontosan tudjuk, hogy az NSA adatok milliárdjait gyűjtötte az amerikaiak kommunikációjáról. Minden amerikai mobiltársaságtól begyűjtötték a hívásinformációkat, és gyakorlatilag valós időben figyelték az internetes kommunikációt is.

A hazugság már márciusban is annyira nyilvánvaló volt, hogy Clapper stábja a meghallgatás után konkrétan elnézést kért Wyden szenátortól. Ezt most Clapper is elismerte a hírszerzési bizottság elnökének, a demokrata Dianne Feinsteinnek írt levelében.

Míg a stábom nem sokkal a meghallgatás után már beismerte a hibát Wyden szenátornak, immár én magam is nyilvánosan korrigálhatok, mert a metaadatokat gyűjtő program létezéséről szóló információ már nincs titkosítva.

A levélben Clapper szerényen "téves állításnak" nevezi a hazugságot. Ebben van gyakorlata. 2001-2006 között a műholdas hírszerzés főnöke volt. Ebben a minőségében határozottan állította, hogy Irak tömegpusztító fegyverek gyártásán dolgozik. Újságíróknak arról beszélt, hogy iraki tisztek talán Szaddám Husszein tudta nélkül kicsempészték Irakból a tömegpusztítófegyver-program létezését igazoló bizonyítékokat.

The Hill via Balloon-juice

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.