Szarrá lesztek verve, cigány buzik!

bűnügy
2013 július 06., 16:26

Szombat este fél 7-kor Orsós János ismerőseivel, Derdák Tiborral és egy harmadik társával, Lászlóval hazafelé tartott a Budapest Pride-ról. A tüntetés a képviselői irodaház előtt ért véget, onnan indultak a Nyugati tér felé, amikor belefutottak vagy harminc fekete ruhás, gárdista kinézetű alakba, akiket Orsós nemes egyszerűséggel csak náciknak nevez.

"Először csak kiabáltak, hogy szarrá lesztek verve, cigány buzik" − mondta Orsós.  − Mi lehajtottuk a fejünket, és mentünk tovább, mintha nem nekünk szólna az egész. Aztán csak azt láttam, hogy Tibort elkezdik ütni, láttam, ahogy arcon ütik ököllel. Lászlót hátba rúgták, leesett a földre, aztán fejbe rúgták."

Ne tagadj, láttunk a kamionon

"Te cigány buzi, ne tagadd, hogy a buzifelvoulásról jössz, láttuk, ahogy táncoltál egy kamionon" - mondták a fekete egyenruhások Orsósnak.
"Nem táncoltam kamionon, nem olyan az alkatom"  − pontosított később telefonon.

"Valahonnan megjelent vagy 15 rendőr, nem tudom, látták-e, mi történt. És elkezdtek minket igazoltatni. Mondtam, hogy legyenek szívesek őket igazoltatni, itt ők szarrá vertek minket, de egy nevet sem írtak föl. A mi adatainkat felírták."

"Mi mentünk tovább, és a Nyugati aluljárónál megláttuk ugyanazokat a nácikat, akik elállták a lejáratot. Voltak ott rendőrök is, mi mondtuk nekik, hogy itt vannak, akik ütöttek bennünket. Mire egy rendőr közölte velem, hogy ne provokáljak, és elkezdett vagy tizenöt méteren keresztül lökdösni."

A magyar asszonyok elfutottak

"Baromira féltem" - mondta Orsós, aki 39 éves, és pedagógusként dolgozik a Dzsaj Bhim buddhista közösség vezetőjeként. Derdák Tibor a sajókazai Dr. Ámbédkar gimnázium igazgatója. Mindhárman a SZEMA-Liberális Párt tagjai. Két Pride-os papírzászló volt náluk, ebből lehetett sejteni, hogy a felvonulásról jöttek.

Orsós szerint a verekedés alatt elindult feléjük három "magyar asszony", talán hogy segítsenek, de a fekete egyenruhások láttán elfutottak.

A három sértett szombat este a Fiumei útra ment látleletet vetetni.

A BRFK szombat este 9-kor a következőket írta az esetről:

A Budapest V., Szent István körúton 2013. július 6-án 18 óra 30 perc körüli időben egy állampolgár intette le az ott haladó rendőrségi gépjárművet és elmondta a rendőröknek, hogy egy nagyobb csoport konfliktusba került három személlyel, akiket inzultáltak. A három személy közölte, hogy a csoport már eltávozott tagjaival szóváltásba keveredtek, majd dulakodás alakult ki, egyiküket megütötték, mindhármukat leköpték. A rendőrök kérdésére közölték, orvosi ellátást nem igényelnek, rendőri intézkedést nem kérnek, a támadóik a helyszínről már eltávoztak.

A BRFK válaszában nem szerepel, intézkedtek-e a rendőrök a fekete egyenruhásokkal szemben, igazoltatták-e őket, felvették-e az adataikat, és indítanak-e eljárást a bántalmazókkal szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.