Obama, ne nézd, ahogy kiverem

külföld
2013 július 07., 06:07

És amikor a világ már majdnem elhitte, hogy az egész amerikai megfigyelési ügy annyiról szól, hogy Edward Snowden most akkor hős, vagy áruló, hol rejtőzködik és ki fogadja be, egy több városban is megrendezett tüntetéssorozat emlékeztetett arra, hogy ebben az egészben egyáltalán nem ez a lényeg, hanem az, hogy

milyen világra mondta azt Snowden, hogy nem akar ilyenben élni.

Vagyis az alkotmányellenes megfigyelés.

photo_camera facebook.com/RestoreTheFourth

A Restore the Fourth nevű csoport tüntetett San Franciscóban, Los Angelesben, Dallasban, New Yorkban, Washingtonban és tucatnyi más városban. A csoport neve az alkotmány negyedik kiegészítésére vonatkozik, vagyis arra, mely garantálja minden állampolgár védelmét az illegális megfigyelés ellen. Ez az, amit az Obama-adminisztráció a legkevésbé sem tart be, és ez még akkor is így van, ha közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak több mint fele nem bánja, ha megfigyelik őket, ha ezzel csökkenteni lehet a terrorveszélyt.

A tüntetők viszont nem így gondolják. Kedvenc képem a Los Angeles-i eseményről:

photo_camera Az 1984 nem használati utasítás!

Illetve nem, a kedvencem a New York-i "Ne nézzétek, ahogy kiverem"-transzparens, de ezt csak linkelem, a Verge képét nem akartam lenyúlni.

Bár a legtöbb városban csak néhány százan vettek részt a tüntetéseken, mindez azért fontos, mert a média az utóbbi időben az egészből szinte már csak arra koncentrált, mi lesz Snowdennel. Ez alól egyébként mi sem vagyunk kivételek, és persze részben érthető is. A világ elől menekülő, hol trükköző, hol csapdába kerülő figura története kellően izgalmas és romantikus ahhoz, hogy lekösse a figyelmünket, nem beszélve a kérdésről, hogy most akkor

hős vagy áruló.

Ráadásul az ő sorsát követni és a fordulatokat megérteni még mindig sokkal egyszerűbb, mint magát a megfigyeléseket.

Mégis Snowden sorsa az, ami talán a legkevésbé érdekes az egészben.

A nagyszerű Matt Taibbi írta a blogján nemrég a Wikileaksnek szivárogtató Bradley Manning ügyében, hogy gyakorlatilag az egész média félreviszi a történet lényegét azzal, hogy központi kérdésnek az ő sorsát állítja be. És a Pentagon PR-osztályának épp az a feladata, hogy elhitesse a médiával, hogy ez a fő kérdés, mert ha erre kezdenek el pörögni, azzal ők már nyertek.

Szinte mindegy ugyanis, mi lesz a történet vége, addig sem a valóban lényeges kérdésekről van szó. Vagyis Manning esetében a feltárt esetleges háborús bűnökről, Snowdennél pedig arról, hogy a világ vezető szuperhatalma saját állampolgárai után kémkedik. Ezekhez képest, bármilyen romantikus hősök, vagy éppen bármekkora árulók, mindkettőjük sorsa sokadlagos. Sose felejtsük el bekapcsolni a bullshitdekódert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.