Tényleg 68-asok támadják a kormányt?

eu
2013 július 16., 20:44
  • Semjén Zsolt szerint 68-asok támadják Magyarországot.
  • Megnéztük, hogy a kormány legrangosabb bírálói között van-e 68-as.
  • Van.

Az európai balliberálisok nem nézik jó szemmel, hogy az egyik közép-európai országban kétharmados többséget szerzett a polgári közép. Érdemes megnézni a ’68-hoz, s annak anarcho-nihilista szemléletéhez köthető szocialista-liberális-zöld figurákat, az életvitelüket, s rögtön látható, hogy a saját deviáns életvitelükből csinálnak politikai ideológiát. Ez a társulat nem tudja elviselni, hogy a jobbközép szabad választásokon kétharmadot szerzett.

mondta hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. De vajon tényleg vannak az 1968-as párizsi diáklázadásokkal szimpatizálók azok között, akik a magyar kormány mostani politikáját bírálták? Mivel Semjén a levelünkre eddig nem válaszolt, megnéztük, hogy név szerint ki tekinthető 68-asnak.

Daniel Cohn-Bendit

cohnbendit21Ez annyira alap, hogy Semjén minden bizonnyal rá is gondolhatott. A német-francia kettős állampolgár vérbeli 68-as, nemcsak tagja, de egyik vezetője is volt a diáklázadásoknak. Marxista anarchistának vallotta magát, hevesen bírálta a kapitalizmust, de nem szívlelte a kommunizmust sem. Az 56-os magyar forradalmat is azért tartotta fontosnak, mert annak leverése véglegesen szertefoszlatta a szocialista paradicsom mítoszát.

Zöldnek elég zöld, ő az EP-ben a zöldfrakció társelnöke, a deviáns életvitellel pedig Semjén talán a jobboldali sajtóban állandóan emlegetett pedofilügyre gondolt, bár lehet, hogy egy ilyenfajta általánosítással az egyház sem járna jól. Az biztos, hogy Cohn-Bendit Orbán Viktort és a Fideszt nem kedveli, ennek hevesen gesztikulálva jelét is szokta adni az EP-ben, de olyan komoly funkciót azért soha nem viselt, hogy az elég legyen nemzetközi összeesküvés szitásához. Ráadásul Semjén többes számot használt. Kik lehetnek még?

José Manuel Barroso

photo_camera Fotó: Reuters / Vincent Kessler

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az alaptörvény-módosítás miatt indított eljárást Magyarország ellen. Bár igaz, hogy 1974-ben egy maoista ifjúsági szervezetet vezetett, majd a Portulgál Kommunista Párt tagja volt, mielőtt 1980-ban csatlakozott a jobbközép Szociáldemokrata Párthoz, 1968-ban még csak 12 éves volt.

Martin Schulz

photo_camera Fotó: Reuters / Leurent Dubrule

Az Európai Parlament elnöke többször bírálta már a Fidesz-kormányt, például a médiatörvény vagy a jegybanktörvény miatt. Martin Schulz a német Szociáldemokrata Párt (SDP) tagja, ami a világ egyik első marxista pártjaként jött létre 1863-ban. Fiatalkorában egy ideig alkoholista volt, miután egy térdsérülés miatt búcsút kellett annak az álmának mondania, hogy profi focista lesz. 1968-ban 12 éves volt.

Viviane Reding

photo_camera Fotó: MTI / EP / Mathieu Cugnot

A luxemburgi politikus ugyan nem szocialista-liberális-zöld, hanem a keresztnydemokrata párt, a Keresztény Szociális Néppárt (CSV) képviselője, mégis csatába ment ellene a Magyar Nemzet. Reding 1968-ban 17 éves volt, ráadásul annyira nem szocialista, hogy a kétharmados Ponta-kormányt is ugyanúgy bírálja, mint a Fideszt.

Olli Rehn

photo_camera Fotó: Reuters / Francois Lenoir

Az Európai Unió gazdasági biztosa többször is mondta, hogy a magyar kormánynak reformokat kell csinálnia, emiatt az kettős mércével vádolta az EU-t. Olli Rehn a liberális Finn Középpárt tagja. 1968-ban 6 éves volt.

Guido Westerwelle

photo_camera Fotó: Reuters / Yorgos Karahalis

Németország liberális külügyminisztere, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) volt elnöke, aki többek között arról híres, hogy nyíltan felvállalja a homoszexualitását. Westerwelle egyike volt annak a négy külügyminiszternek, akik közös levélben javasolták, hogy a demokratikus értékeket megsértő tagállamokkal szemben legyen az EU-nak (akár pénzbüntetésig menő) hatékony eszköze. (Több diplomata szerint azért, mert a román és a magyar problémákkal szerintük nem tudott mit kezdeni az EU.) Westerwelle álamtitkára 2010-ben a médiatörvényt is elítélte. A német külügyminiszter, aki májusban járt Magyarországon, 1968-ban 8 éves volt.

Frans Timmermans

A holland külügyminiszter is aláírta Westerwellével a Barrosónak küldött levelet. Timmermans a Munkáspárt (PvdA) képviselője francia irodalmat tanult, de később a külügyminisztériumnál és a moszkvai holland köteségen is dolgozott. A Bilderberg-csoport tagja 1968-ban 7 éves volt.

Villy Sovndal

Villy Sovndal

A dán külügyminiszter, a Szocialista Néppárt volt elnöke szintén aláírta a levelet. 2011-ig egy kommunában élt, és az állítása szerint a politikai beállítottságát meghatározták a fiatalkori hátizsákos utazásai Latin-Amerikában és Kelet-Európában, szóval nála is kileng a 68-ometer, de 1968-ban csak 16 éves volt.

Erkki Tuomioja

Tuomioja finn külügyminiszter a Finn Szociáldemokrata Párt (SDP) képviselője, de azon belül is balra áll, mert tagja az ATTAC nevű aktivista szervezetnek is. Ő is aláírta a Barrosónak címzett levelet, és ő lehet az a 68-as, akire Semjén célzott.

Tuomioja apja liberális politikus, a nagyanyja szocialista aktivista volt. 1968. november 25-én, 22 évesen sok más szocialista politikussal együtt Tuomioja részt vett a Régi Diákkollégium illegális elfoglalásában Helsinkiben. Tagja volt a Committee of 100 of Finland háborúellenes csoportnak, és részt vett az úgynevezett Erik Schüller-ügyben, amikor egy csoport diákkal a kötelező sorkatonai szolgálat ellen izgattak (ennek ellenére végül szolgált katonaként).

Most akkor tényleg 68-asok támadják a kormányt?

Ennyit lehet biztosan állítani: aközül a négy külügyminiszter közül, akik aláírtak egy Barrosónak küldött levelet, amiben az EU-s források felfüggesztését is javasolták azok ellen, akik megsértik az Unió alapelveit, az egyik külügyminszter diákként tüntetett 1968-ban Helsinkiben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.