Az első magyar élőben közvetített autósüldözés

Tbg
444
2013 július 16., 17:04
  • A 444 és nézői akarva, akaratlanul, de médiatörténelmi fejezetet írt hétfőn.
  • Az Első Magyar, Élőben Közvetített Autósüldözésről beszélünk.
  • Na, és az ablak: Nézzétek azt az ablakot, az Isten szerelmére!

Ezt a stream-et jelenleg többen nézik (~540), mint amennyi nézőt egyszerre látni véltem a Sound bármely közvetítése alatt!

Írta egyik olvasónk a tilosban parkoló Bentley-ről sugárzott élő közvetítésünk alá, pedig akkor még sehol sem volt a nézők száma a későbbi nézőcsúcstól: egyszerre 2450 ember sasolta a Margit körút-Török utca-Mecset utca sarkát, ahol a Bentley állt.

Viccnek indult az egész - a  szerkesztőség tagjai pózolnak a Bentley-vel
photo_camera Viccnek indult az egész - a szerkesztőség tagjai pózolnak a Bentley-vel

Szerkesztőségünk őszintén megdöbbent a váratlan népszerűség láttán, bár abból már lehetett sejteni valamit, hogy magunk sem tudtuk levenni a szemünket a hihetetlennek semmiképp sem nevezhető látványról.

Egész nap és egész este bámultuk a poros utcasarkot, ahol utoljára Fenyő János meggyilkolása lehetett ennyire izgalmas.

Mi fog történni?

Naná, hogy ez érdekelt mindenkit, de ennyire? Perszehogy! Mindenki kíváncsi arra, mi történik a rosszfiúkkal. Már az iskolában is igazi katarzist jelent, amikor másvalakit küldenek le az igazgatóhoz, de még őrültebb a buli, ha valami igazi, társadalomellenes kihágásról van szó. Mint a bankrablás, vagy a tilosban parkolás.

Nem is meglepő, hogy alig van népszerűbb műsor az amerikai televíziókban, mint amikor élőben közvetítenek egy rendőrségi autósüldözést.

They love you, man!

Nem egy Bentley-vel menekült, mégis talán az egyik leghíresebb autósüldözés a gyilkossággal gyanúsított fekete sportoló, O. J. Simpson utáni hajsza volt a kilencvenes évek közepén. Érdekes módon itt sem az akciódús részletek vitték el a pálmát, sokkal inkább az, hogy Simpson híresség volt, ráadásul a tévé élőben közvetítette, ahogy a rendőr megpróbálja rábeszélni, adja fel magát.

Aztán vannak igazán izgalmas, de még nem fájdalmas autósüldözések is. Ez az ürge például egy raliversenyzőt megalázó mozdulatokkal rakja újra és újra egyenesbe a rendőrautó által kifaroltatott autóját, míg végül a harmadik próbálkozásra sikerült a rendőröknek megállítaniuk.

Vannak aztán, akik pontosan tudják, hogy egy feltuningolt rendőrautóval úgysem tudnak versenyezni gyorsaságban, inkább masszivitásban próbálnak kifogni rajtuk. Ilyen volt, amikor egy amerikai veterán egy hatalmas tankkal kezdett ámokfutásba.

Őt követte egy bulldózerből készített tankszerű valamivel Marvin Heemeyer 2004-ben, aki egészen addig tört és zúzott, amíg el nem akadt.

Igen, Horváth György is ezt művelte 2006 október 23-án, amikor elkötötte a Deák téren kiállított T-34-es, de akkor az üldözés hiányzott ahhoz, hogy az első élőben közvetített autósüldözésről beszélhessünk.

Arról persze vannak viták, etikus-e közvetíteni az embervadászatot a televízióban, hiszen vannak a rosszfiúknak is érzései, nem mellesleg rokonai, hogy az őt üldöző rendőrök érzéseiről és rokonairól ne is beszéljünk.

A másik oldalon viszont ott a jogos elvárás a társadalom részéről,

  • egyrészt, hogy rend legyen (Tilosban parkolás)
  • másrészt, mert más közlekedőket is érdekelhet, ha az útjukat éppen autósüldözés keresztezi.

Tavaly egészen alaposan elgondolkodott ezen az amerikai média is.

Történt ugyanis, hogy a Fox hírcsatorna, amelynek egyik műsorvezetője, Shepard Smith él-hal az autósüldözésekért, éppen élőben közvetített egyet, aminek viszont rossz vége lett: az üldözött a nézők szeme láttára lőtte magát fejbe (VIGYÁZZ, DURVA KONTENT!).

A csatorna bocsánatot kért és bevallota, hogy a szokásos 10 másodperces helyett, csak 5 másodperces csúsztatás volt a valódi élő és a nézőknek sugárzott közvetítés között, a technikus pedig elkésett, így kerülhetett élő adásba az öngyilkosság. Aki ezt elhitte, azt is elhitte a Foxnak, hogy nem közvetít tovább késleltetés nélkül autósüldözést. Csak másfél hónapot kellett várni a következő hasonló eseményig.

Hála a jó égnek, a 444 autósüldözése nem fordult vérfürdőbe, sőt: a tulajdonos végül egy cicás esernyővel takarózva hajtott el a helyszínről. Üldözni innen már értelme sem lett volna, hiszen a büntetést kifizette, a kerékbilincset a hatóság eloldozta.

---

A másik médiatörténeti esemény

szerkesztőségünk ablaka

volt.

Az ablak, amit ma, azaz kedden megnézett magának a Tv2 (részletek az esti híradóban!). Megtekintette a legnépszerűbb online autós magazin csapata, a Totalcar. De fényképeket készített a helyszínről tudósító Index is.

photo_camera Ahol a magyar médiatörténelem újabb fejezete íródott - a 444 szerkesztősége a Margit körúton - felső sor, balról a harmadik ablak, az erkély előtt.

Kevés ilyen ablak van Budapesten, mint amilyennel a 444 szerkesztősége bír, mármint olyan, ami médiatörténelmet írt. Mi csak két ilyenről tudunk a fővárosban:

Az egyik az Anker közben található, itt integetett zászlajával az '56-os forradalom egyik ikonikus alakjává vált nő, aki a Petőfi térről a Bem térre igyekvő tüntetőket fogadta így. A pillanatot a forradalom legfontosabb híradósa, Mikó József örökítette meg.

A másik médiatörténeti ablak pedig minden bizonnyal az a parlamenti nyílás, ahonnan Horváth Balázs miniszter - rosszindulatú pletykák szerint - meglehetősen illuminált állapotban próbálta elzavarni a kilencvenes években a taxis sztrájk tiltakozóit a Kossuth térről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.