Varg Vikernes: Terrorizmus Franciaországban

Terrorizmus
2013 július 20., 10:19
  • Kedden Franciaországban elfogták, majd elengedték Varg Vikernest, a norvég, rasszista újpogányt.
  • A blogján elmesélte, mi történt: rikító-narancssárga alsónadrág, lándzsák, íjazó kisfiú, terhes feleség.
photo_camera Fotó: burzum.org

Miután kiengedték, az egykori black metalos, templomégető és gyilkos a rasszista blogján kétrészes riportban mesélte el, hogyan tartóztatták le tömeggyilkosságra való készülődés miatt pár nappal azután, hogy a felesége négy karabélyt vett.

Vikernesről és a korai norvég black metal-színtérről itt lehet bővebben olvasni.

1. rész

Á, ez csak a rendőrség.

– ez volt Vikernes első gondolata kedden, amikor kicsivel korábban, mint általában, amikor elviszi húgyozni a kutyáját, arra ébredt, hogy valakik betörtek a házába (vagyis berobbantották az ajtót), így nem nyúlt semmilyen fegyverért.

A Burzumot vivő zenész először is arra gondolt, hogy milyen kínos, hogy rikító-narancssárga alsónadrágot visel, és a hófehér testével meg a lebarnult karjával ebben a szerelésben úgy néz ki, mint valami holland, de nem jutott messzire a gondolatfolyamban, mert fektében egyből hátrabilincselték a kezét. Meglepte, hogy a – valamiért vérző orrú – terhes feleségét is megbilincselik, miközben megérkezett egy fejes, aki megerősítette, hogy Vikernest fogták le. (A legkisebb, három és fél éves fiúk is velük aludt az ágyban, rá ezután Vikernes szintén a házban lévő anyósa vigyázott.)

photo_camera Marie Cachet, Vikernes felesége

Vikernesnek hagyták, hogy felvegyen valami ruhát, közben átkutatták a házat, és lefoglaltak egy rakás – egyébként engedéllyel tartott – lőfegyvert, kést, lándzsát és könyvet. Kapucnival a fején Vikernest beültették egy kocsiba a kommandósok felével, a többiek pedig a feleségével utaztak egy autóban. Vikernes szerint a rendőrök 160-170 km/órával zúztak az autópályán Brive-ig, ahol egy-egy cella várta őket. Vikernes itt azon aggódott, hogy vajon itt is „hamisítanak-e” ellene bizonyítékot, mint Norvégiában, és vajon most is egy évet kell-e ülnie, mielőtt „rendeznek neki egy vicctárgyalást”.

2. rész

Sajnos voltam már fogdában. Ami azt illeti, többször is.

– kezdte Vikernes a második részt, aki hamar beszélhetett egy ügyvéddel, akitől megtudta, hogy terrorizmussal vádolják, és valószínűleg azért tartóztatták le, hogy több joguk legyen nyomozni nála. Vikernes megdöbbent a francia rendőrség hozzáállásán: azt hitte, hogy majd – bizonyítékok híján – megpróbálnak belőle kihúzni valamit, megfenyegetik vagy kiforgatják a szavait, ehhez képest egyáltalán nem érdekelte őket. „Visszafogottak és profik voltak” – mondta, és egy kicsit szégyellte magát, hogy norvég, mert Norvégiában szerinte nem volt ilyen civilizált az igazságszolgáltatás.

photo_camera Varg Vikernes 2012-ben
Fotó: burzum.org

Vikernes azt írta, hogy mivel a terrorizmus vádja megbukni látszott, egyéb vádakat kerestek, így olyanokat kérdeztek, hogy volt-e politikai motivációja annak, hogy terepszínű ruhába öltöztette, és íjazni vitte az óvodás kisfiát, illetve miért rakott ki a blogjára egy fotót a kislányáról, amint egy fakardot lóbál. 48 óráig tartották fogva, de a feleségét hamarabb kiengedték, aki a rendőrség előtt táborozó újságírók gyűrűjében indult el haza.

Vikernes részben azért költözött Franciaországba (a norvég hatóságok engedélyével), mert több millió koronával tartozik a felgyújtott templomok miatt. Az újpogány zenész nevetségesnek tartja a terrorizmus vádját, de a biztonság kedvéért a letartóztatás után a legtöbb zsidózós posztot eltűntette a blogjáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.