November 19. a vécék világnapja

életmód
2013 július 25., 03:55

A vécék világnapjává nyilvánította november 19-ét az ENSZ New Yorkban, miután a Közgyűlés 193 tagja szavazott igennel a szingapúri javaslatra.

Biztos vagyok abban, hogy nagy lesz a derültség, ha megjelenik a hír, hogy az ENSZ a vécévilágnapot hirdetett. De mindez megéri, ha a sajtó arról is tudósít, hogy világszerte még mindig 2,5 milliárd ember él megfelelő higiénia nélkül, 1,1 milliárd pedig a természetben végzi el a dolgát

– mondta a szingapúri küldöttséget vezető Mark Neo a szavazás előtt, aki szerint ha csak az utóbbi jelenséget sikerülne felszámolni, az 35 százalékkal szorítaná vissza a hasmenést, ami évente 750 ezer (3 percenként 4) ötévesnél fiatalabb gyerek haláláért felel.

Biztonságos vécék nélkül a nőkre és a lányokra az erőszak leselkedik, amikor kimennek otthonukból, hogy könnyítsenek magukon. A lányok vonakodnak iskolába járni, ha nincs normális vécé

– mondta Neo. Mint mondta, a higiéniára elköltött minden 1 dollár 5,5-öt hoz vissza, ha az emberek így egészségesek és munkaképesek maradnak. A rossz higiénia a GDP 0,5-7 százalékát viszi el, a ráfordítással viszont 260 milliárd dollárral nőhetne a globális gazdaság évente.

Jan Eliasson ENSZ-főtitkárhelyettes egyetértett. Szerinte a megfelelő illemhelyek hozzátartoznak az emberi méltósághoz. Mint mondta:

Elfogadhatatlan, hogy a nők a nemi erőszak és a bántalmazás veszélyének teszik ki magukat, csak hogy elvégezhessenek egy olyan dolgot, ami a legtöbbünk számára alapvető. Mint ahogy az is elfogadhatatlan, hogy sok lány kiszorul az oktatásból az alapvető higiénia hiánya miatt.

Az ENSZ millenniumi céljai között szerepelt, hogy a világon minden ember használhasson tiszta vécét. Az ügyben azonban csak kevés előrelépés történt. Ha ez továbbra is így marad, a tervezett 2015 helyett csak 2075-re jöhet össze.

Sok ország már korábban is nemzetközi vécénapnak ismerte el november 19-ét, de az ENSZ csak most nyilvánította világnappá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.