Romániába tartó szurkolók álltak meg cigány diákokat fenyegetni

bűnügy
2013 szeptember 06., 12:16

Minden jel szerint a román-magyar meccsre tartó magyar _szurkolók_ egy csoportja letért buszával az autópályáról, hogy a román határhoz közel fekvő település, Konyár általános iskolájának főleg cigány diákjait fenyegethessék.

Információink szerint csütörtök délelőtt ért a busznyi szurkoló a településre, a szemtanúk beszámolója szerint meglehetősen ittasan, és hangosan cigányozni kezdtek, valamint fenyegették az iskola diákjait. Az épületben dolgozó tanárok bezárták az ajtókat, a legkisebb diákoknak azt javasolták, bújjanak az asztalok alá. Erről már Gyöngyösi Jenő, a helyi cigányönkormányzat elnöke beszélt nekünk. Gyöngyösivel és egy szülővel folytatott telefonbeszélgetés az esetről már a Youtube-a is felkerült.

Úgy tudjuk, személyi sérülés nem történt, a szurkolók cigányozás mellett sörösüvegeket dobáltak, és volt, aki levizelte az épületet.

Arról, hogy pontosan mi történt Konyáron, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság későbbre ígért beszámolót, elmondásuk szerint jelenleg ők is tájékozódnak. Hívtuk az önkormányzatot is, de sem a polgármester, sem a jegyző nem volt benn, másnak meg nincs felhatalmazása nyilatkozni.

Az iskola igazgatója viszont elismerte, hogy történt valami, bár szerinte támadás nem, hiszen nem jutottak be az épületbe, sőt, még a "kilincseket sem feszegették". Az igazgató szerint annyi történt, hogy

jött egy busznyi ember, akik rendőri intézkedés után továbbálltak.

Hogy miért volt szükség az intézkedésre, azt az igazgató azzal indokolta, hogy mert hirtelen ilyen sok ember jelent meg az iskolánál. Hogy pontosan mi és hogy történt, azt nem tudta megmondani, mert épp az iskolát igazgatta.

A konyári iskola legutóbb télen került be a hírekbe, amikor előkerült egy felvétel, amin az iskola egyik tanára Érpatakon beszélt a gyerekek fenyítéséről, és arról hogy a roma tanulok primitívek, mocskosak és büdösek, akik csak a testi fenyítésből értenek. A videó előkerülése után a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vizsgálatot indított, és végül elbocsátották a tanárt, Vígh Szilárdot.

Gyöngyösi szemtanúktól úgy értesült, hogy Víg most is felbukkant az iskolát meglátogató szurkolók között.

A tanár elbocsátása után a faluba szervezett rendezvényt a Jobbik, hogy kiálljanak Vígh mellett.

photo_camera Kulcsár Gergely, a Jobbik megyei elnöke, Vígh Szilárd, a kirúgott konyári tanár és Orosz Mihály, Érpatak polgármestere. (jobbik.hu)

Update, 17.14: A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette, hogy a busz megállt az iskola előtt, de a rendőrség közleménye szerint bűncselekmény nem történt. A pihenő szurkolók csak rágyújtottak, és elénekelték a székely meg a magyar himnuszt, majd miután a rendőrség 26 embert igazoltatott, mint ha mi sem történt volna, továbbindultak.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.