Beidézték kihallgatásra Hernádi Zsoltot a horvátok

AZ USKOK, a horvát szervezett bűnözés elleni hivatal szemptember 25-ére gyanúsítottként beidézte Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, írja nem hivatalos forrásokra hivatkozva a Jutarnji List. Az magyar Legfőbb Ügyészség megkapta a horvátok kérését.

Hernádi korábban a horvát Globus hetilapnak azt mondta, hogy ha jön a következő idézés, és a magyar kormány rábólint, akkor ő menni fog. A lap szerint viszont nem valószínű, hogy Hernádi magától menne.

Hernádit azzal vádolják, hogy kenőpénzzel segítette Sanader kormányfőnél, hogy a Mol fel tudja vásárolni a horvát olajcéget, az INA-t. A Mol úgy vásárolta meg a céget, hogy ugyan 47,1 százalékos tulajdonrésszel kisebbségi tulajdonos lett, de ő irányítja a INA-t.

Eddig nem nagyon tudtak mit csinálni a horvátok Hernádival, mert a magyar kormány nem fogadta el a korrupciós vádakat. Azóta viszont csatlakoztak az EU-hoz, ezért kérhetnek európai kiadatást, amire Magyarország már nem mondhat nemet. Az USKOK már közvetlenül a csatlakozás után bejelentette, hogy kérni fogják a kiadatást.

A horvát ügyészség Hernádi Zsoltot érintő jogsegélyi megkeresésesét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megküldte a Legfőbb Ügyészségre. A Legfőbb Ügyészség jelenleg vizsgálja annak tartalmát.

Ezt válaszolta Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője, amikor a Hernádi idézéséről kérdeztük őket.