A fideszes jelölt nyert Baján

2013 szeptember 22., vasárnap 19:19
61

Kovács Csaba nyerte a 3-as számú önkormányzati választókerületben tartott időközi választást – írja az MTI. A szavazatok összeszámolása azért húzódott el, mert az egyik szavazókörben többször újraszámolták a voksokat. 61 szavazattal szerzett többet a győztes jelölt a másodiknál a körzetben, ahol 996-an szavaztak összesen.

Tegnap – még a durva kampány alatt – mi is megszavaztattuk az olvasóinkat, ők az Együtt-PM, az MSZP és a DK közös jelöltjére szavaztak. Nagy nap ez Kubatov Gábornak, aki nagyon örül, hogy nemcsak a csapata, hanem a barátja is nyert.

Az ellenzék szerint csalás volt

Csalást kiált az Éhségmenet nevű szervezet. Facebook oldalukon ezt írják: "videó és rendőrségi feljelentés bizonyítja, hogy szervezetten vitték szavazni az embereket".

Az MSZP, az Együtt és a DK a választási bizottsághoz fordult, hogy ezt vizsgálják ki. "A választást lezártnak csak akkor tekintjük, ha ezt a beadványt - tisztességes és törvényes eljárás során - bírálták el" - áll közös közleményükben.

Előfordult már olyan, hogy szervezett szállítás miatt érvénytelenítettek önkormányzati választást. Például 2010-ben Cigándon, ahol itatás is volt. Ugyanakkor most nem tűnik nagyon magabiztosnak az ellenzék abban, hogy tényleg megóvhatják az eredményt, mert közleményeikben elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy mennyit erősödtek.

A baloldal duplázott, a Fidesz erős maradt

Nézzük történeti távlatban is a bajai eredményeket, hogy értelme legyen a számoknak:
| Create infographics

Ebből az látszik, hogy:

  • A baloldal megduplázta támogatottságát. Személyesen kampányolt a héten Baján három vezetője is ennek az oldalnak: Mesterházy Attila (MSZP), Bajnai Gordon (Együtt) és Gyurcsány Ferenc (DK).
  • A Fidesz stabilan tartja magát. Csak 56 főt veszített a legutóbbi választás óta, holott számukra volt kisebb a tét. A város vezetésében a fideszes többséget semmilyen eredmény sem veszélyeztette volna, és a baloldal emelte szimbolikus fontosságúvá ezt a választást.

A Jobbik és az LMP is állított jelöltet. A jobbikos 8, az elempés 4 százalékot szerzett, vagyis körülbelül 80 illetve 40 szavazatot kaptak.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt