Végéhez közeledik a kenyai túszdráma

külföld
2013 szeptember 23., 19:28
comments 1

A biztonsági erők átvették az irányítást abban a nairobi bevásárlóközpontban, amit szomáliai terroristák támadtak meg két nappal ezelőtt. Az iszlamista támadók legalább 62 embert megöltek.

photo_camera REUTERS/Goran Tomasevic

A kenyai rendőrség parancsnoka szerint már minden emeletet ők ellenőriznek, de nem lehet kizárni, hogy még bujkálnak terroristák az épületben.

A fegyveresek erők az al-Shabaab milícia három terroristájával végeztek hétfőn, többet megsebesítettek, tíz gyanúsítottat pedig letartóztattak. A tűzharcban a hadsereg tizenegy katonája sebesült meg.

Joseph Ole Lenku belügyminiszter közölte, hogy a halottak tényleges száma 62. Kenyai tisztségviselők korábban 59 áldozatról tudtak, a vöröskereszt pedig először azt közölte, hogy 68 embert lőttek agyon a fegyveresek, később ezt a számot 62-re csökkentette, mert néhány holttestet kétszer számoltak.

photo_camera REUTERS/Goran Tomasevic

Karangi azt állította, hogy más nemzetiségűek is részt vettek az al-Shabaab által végrehajtott támadásban. Korábban felröppent a hír, hogy a túszejtők között amerikai állampolgárok is vannak, a Fehér Ház viszont nem tudott erről.
Szemtanúk beszámolója alapján felmerült az is, hogy a 10-15 támadó között van egy nő is, azonban kiderült, hogy néhány férfi támadó női ruhába öltözött.

Nem tudni, mi történt a túszokkal, a kenyai hatóságok még azt sem közöltek, hány embert tartottak fogva az emberrablók, mindössze annyi hangzott el korábban, hogy a túszok megmentése a legfontosabb. Egy nappal ezelőtt, vasárnap a kenyai hatóságok elmondták, hogy a "legtöbb" túszt sikerült kimenekíteni.

A CNN amerikai hírtelevízió által sugárzott képek szerint hétfőn reggel négy robbanás hallatszott, majd nagyjából 90 percen keresztül sűrű fekete füst gomolygott az épület felett. A detonációkat géppisztolyropogás kísérte. A levegőben a rendőrség és a hadsereg helikopterei köröztek. A helyi rendőrség később közölte, hogy ők robbantottak, amikor megpróbáltak a tetőn keresztül bejutni az épületbe.

A halálos áldozatok között  három brit, két-két francia és kanadai, egy-egy amerikai, holland, kínai, ghánai és dél-afrikai állampolgár is van. Meghalt a kenyai elnök unokaöccse, valamint az UNICEF kenyai irodájának helyettes vezetője is.

Az al-Shabaab közölte, hogy megtorlásként indították a támadást, mert a kenyai hadsereg velük szemben lépett be a szomáliai polgárháborúba. (MTI, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.