Még pár év, és megoldódhat a leányfalui ír gázoló ügye

jog
2013 szeptember 24., 09:17
comments 2
photo_camera MTI Fotó: Kovács Tamás
  • Egy 2008-as EU-s kerethatározat szerint saját hazájukban is leülhetik büntetésüket azok, akiket egy másik uniós országban elítéltek.
  • Az írek ezt a jogszabályt nem honosították, de legkésőbb 2014. december 1-ig ezt meg kell tenniük.
  • Ami még bőven elég lehet, mert a Leányfalun két gyereket halálra gázoló és ezért Magyarországon 2002-ben három év börtönre ítélt ír Francis Ciarán Tobin ügye 2017-ben évül csak el.

Navracsics Tibor igazságügyi miniszter szerint van megoldás a leányfalui gázoló, Francis Ciarán Tobin ügyére. Mégpedig az, ha Tobin Írországban üli le a börtönbüntetését - mivel sem a kormány, sem az áldozatok szülei nem ragaszkodnak hozzá, hogy ezt Magyarországon tegye meg.

Amilyen egyszerűen hangzik ez, annyira bonyolult valójában. Hogy miért?

  • Egy 2008-ban elfogadott európai uniós kerethatározat szerint az EU tagjai elismerik a más tagállamokban hozott ítéletek érvényességét, és végrehajtják saját országukban.
  • Csakhogy a határozat végrehajtása alól ideiglenesen felmentést kérhettek a tagállamok.
  • Írország ezt a határozat 2008-as elfogadásakor nem tette meg.
  • 2011-ben viszont igen, és a határozatot még nem ültette át belső jogába.

Navracsics Tibor szerint a mentesség 2014. december 1-ig él, azután az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat az írek ellen.

Ha addig húzódna is az ügy, ez Tobin büntetése szempontjából mellékes, mert bűncselekménye csak 2017-ben évülne el.

Navracsics most levelet írt Viviane Redingnek, az unió jogi biztosának, hogy megtudja, jól értelmezi-e a helyzetet.

Ezzel párhuzamosan még él a magyar kormány másik ajánlata is. Ha Tobin Magyarországon megkezdené a börtönbüntetését, a lehető legrövidebb időn belül elbírálnák kérelmét, hogy hazájában tölthesse le büntetését. A kormány eredetileg szeptember 15-ig adott időt Tobinnak az ajánlat elfogadására, de kérésére szeptember 30-ig kitolták a válaszadás idejét.

Tobin 2000-ben gázolt halálra két gyereket Leányfalun. A magyar bíróság 2002-ben távollétében ítélte három év börtönre. Tobin ugyanis a per alatt visszakapta útlevelét, és elhagyta az országot. Ezt a magyar hatóságok szökésként értékelték, az ír legfelsőbb bíróság álláspontja szerint viszont az útlevele visszaszerzése után Tobin joggal gondolhatta, hogy hazautazhat. Az ír bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet. Az ügy előzményeiről még az Indexen írtam ezeket:

A magyarok hibája, hogy nem ül az ír gázoló

Már nem számít, hogy nem szökött el az ír gázoló

Via kormany.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.