12 nagyon kíváncsi kém

külföld
2013 szeptember 27., 20:39
comments 2
photo_camera REUTERS/Tobias Schwarz

Emlékeznek még arra, amikor az NSA még határozottan tagadta, hogy bármelyik munkatársuk szándékosan visszaélt volna a rendelkezésére álló megfigyelési lehetőségekkel? Hát ennek most vége. Az NSA főfelügyelője, George Ellard csütörtökön tucatnyi olyan esetről számolt be, amikor az NSA alkalmazottjai visszaélve a rendelkezésükre álló eszközökkel illegális és titkos megfigyeléseket folytattak.

Az esetek többségében civil alkalmazottak vétkeztek, áldozataik pedig közeli családtagjaik voltak - magyarán házas- és élettársak után kémkedtek.

Mielőtt még részletekbe bocsátkoznék, nézzük a reakciókat. Keith Alexander tábornok, az NSA főigazgatója korábbi tagadását feledve csütörtöki meghallgatásán már bizonyítékként hivatkozott Ellard levelére, ami szerinte azt bizonyítja, hogy a média és a szivárogtató Edward Snowden állításaival szemben alig néhány visszaélés történt.

Ezzel szemben Ellard leveléből azt tudjuk meg, hogy a 12 említett eset javarészt úgy jutott az illetékesek tudomására, hogy a vétkes maga jelentkezett, évekkel a történtek után. Heten a vétkesek közül már azelőtt felmondtak, hogy az NSA bármilyen fegyelmi vizsgálatot lefolytathatott volna. Magyarán, ezeket az eseteket nem az NSA leplezte le, hanem maguk az elkövetők, vagyis ez alapján nehéz bármi érdemit mondani arról, hogy hány hasonló visszaélés történt is valójában.

És akkor következzék a lényeg, maguk az esetek Ellard levele (.pdf) alapján:

1. Civil alkalmazott, külföldi helyszín.
2011-ben, egy poligráfos belső vizsgálat előtt az alany jelezte, hogy 2004-ben kíváncsiságból elektronikus adatgyűjtést végzett saját vezetékes telefonján és külföldi állampolgárságú barátnője telefonján. Saját telefonjának lehallgatását a rendszer megakadályozta - a célszemély amerikai volta miatt. A vétkes 2012-ben még a fegyelmi vizsgálat előtt visszavonult.

2. Civil alkalmazott, külföldi helyszín.
2005-ben, a nyugdíjazás előtti felülvizsgálat előtt jelentette, hogy 2003-ban felhatalmazás nélkül egy hónapig elektronikus adatgyűjtést végzett külföldi állampolgárságú barátnője telefonján. Még a vizsgálat lezárása előtt visszavonult.

3. Civil alkalmazott, külföldi helyszín.
2004-ben, mielőtt hazatért volna külföldi állomáshelyéről, jelentette, hogy 2004-ben adatgyűjtést kért egy telefonszámról, amit férje telefonjában talált, mert attól tartott, hogy férje hűtlen. Az adatgyűjtés során férjét is lehallgatták. Még azelőtt visszavonult, hogy kirúghatták volna.

4. Civil alkalmazott, külföldi helyszín.
2003-ban az alkalmazott külföldi nemzetiségű, de az amerikai kormány alkalmazásában álló barátnője jelezte gyanúját, hogy a férfi lehallgatja. A vizsgálat megállapította, hogy 1998-2003 között kilenc különböző külföldi állampolgárságú nő telefonját hallgatta le. Még azelőtt visszavonult, hogy fegyelmit indíthattak volna ellene.

5. Civil alkalmazott, külföldi helyszín.
Az NSA felfedezte, hogy a szóban forgó munkatársa 2001-2003 között három külföldi állampolgárságú nőt is lehallgatott. Még azelőtt visszavonult, hogy fegyelmit indíthattak volna ellene.

6. Civil alkalmazott, külföldi helyszín.
A rendszeres poligráfos vizsgálatok egyikén kiderült, hogy a munkatárs két külföldi állampolgárt is engedély nélkül hallgatott le. A 2006-ban lezárt belső vizsgálat végén egy évre megtiltották előléptetését, jutalmazását és fizetésemelését, és tíz napra fizetés nélkül felfüggesztették. Korábban előléptetésre ajánlották, de ezt visszavonták.

7. Civil alkalmazott, külföldi helyszín.
2011-ben az NSA belső ellenőrzése jelzést kapott, hogy a munkatárs lehallgattatta külföldi állampolgárságú barátja és más külföldi állampolgárok telefonjait. Erről később egy más tárgyú vizsgálat során maga a munkatárs is vallott. Állítása szerint rendszeresen ellenőrizte a különböző társasági eseményeken szerzett telefonszámokat, hogy megbizonyosodjon arról, nem beszélt veszélyes alakokkal. Még a fegyelmi előtt felmondott.

8. Katona, a kontinentális Egyesült Államokban.
Az NSA belső ellenőrzése jelzést kapott, hogy a katona első olyan munkanapján, amikor hozzáférhetett az elektronikus adatgyűjtő rendszerhez, felhatalmazás nélkül adatokat gyűjtött egy volt barátnője hat különböző emailcíméről. A katona azt vallotta, hogy csak gyakorolni akarta a titkos adatgyűjtést, és hogy nem olvasta a begyűjtött leveleket. Lefokozták, két hónapig csak fizetése felét kapta meg, 45 napra elzárták, és nem kapta meg a biztonsági hozzáférést.

9. Civil alkalmazott, a kontinentális Egyesült Államokban.
Az NSA belső ellenőrzésének értesülései szerint 2005-2006-ban felhatalmazás nélkül két külföldi állampolgár, köztük a barátnője telefonját is lehallgatta. Még a fegyelmi intézkedések előtt visszavonult.

10. Civil alkalmazott, a kontinentális Egyesült Államokban.
Egy legális adatgyűjtés során a munkatárs megállapította, hogy a célszemélynek van egy Egyesült Államokban élő rokona. 2008-ban felhatalmazás nélkül adatgyűjtést kezdett a rokon ellen. Írásbeli megróvást kapott.

11. Katona, külföldi helyszín.
Az NSA belső ellenőrzése 2009-ben megállapította, hogy egy katonai taktikai felderítő egység egyik tagja szintén külföldön állomásozó, szintén katona felesége kommunikációjáról gyűjtött adatokat. Ügyét 2009-ben átadták az igazságügyi minisztériumnak, szankciókról nincs adat.

12. Katona, külföldi helyszín.
Egy katonai egység figyelmeztette az NSA belső ellenőrzését, hogy egy katona idegen ország telefonszámait hallgatja le, hogy jobban elsajátíthassa az idegen ország nyelvét. Hozzáférését az adatbázishoz és a titkos adatokhoz felfüggesztették.

Via The Atlantic Wire

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.