Titkos megfigyeléssel vádolja Zsigó Róbertet az Együtt aktivistája

politika
2013 szeptember 27., 06:43
comments 15
photo_camera Zsigó Róbert a Fidesz évadnyitó frakciótanácskozásán Visegrádon, szeptember 5-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mi történt?

Baja város közgyűlésének csütörtöki ülésén Zsigó Róbert polgármester szó szerint idézett Bogád Zoltán magánbeszélgetéséből, ami pár perccel az ülés kezdete előtt, máshol hangzott el, és nem Zsigóval társalgott:

Itt ült ma reggel fél kilenckor a főtéren egy kávéház teraszán Bogád Zoltán alias Zutyu, az egyik országos internetes portál munkatársa, aki telefonon arról tájékoztatta a, gondolom a főnökeit, hogy ugyan elutasították az önök beadványát, de mindenképpen kéne még tovább folytatni, merthogy fontos lenne, hogy Baja városában ne legyen nyugalom. Azt mondta szó szerint, hogy olyanokat kellene írni a jövő héten, olyan cikkeket, amelyekben [nehezen érthető] hogy itt a várost vezetők kiskirálykodnak.

A városházán történtekről csütörtökön a Cink számolt be. Zsigó közgyűlési beszédét itt lehet látni:

Hogyan történhetett ez Zutyu szerint?

Bogád egy nappal a történtek után feljelentést tett a Bács-Kiskun megyei főügyészségen tiltott adatszerzés minősített esete miatt.

A feljelentésben Bogád - akit gyerekként még a kádárista titkosszolgálat is megfigyelt az ellenzéki mozgalmakban játszott szerepe miatt, és ezekre a tapasztalataira hivatkozik is az iratban - azt feltételezi, hogy

  • Baja főterén, a Mediterrán kávézóban megfigyelték.
  • Akik megfigyelték, egy távolabbi asztalnál ültek le, kezükben újsággal.
  • "Nem voltak abban a helyzetben, hogy szabad füllel hallják a telefonbeszélgetésemet, ráadásul annak bejövő, azaz nem általam mondott részét meghallják."
  • Jegyzetelni sem jegyzeteltek, azaz szerinte nem is jegyezhették meg hosszú beszélgetéseit szó szerint.

Ez alapján arra a következtetésre jut, hogy titkos technikai eszközökkel is megfigyelhették, és az általa elmondottakat technikai eszközökkel rögzítették.

Azt pedig, hogy Zsigó a birtokába került információkat nyilvánosságra is hozta, Bogád megfélemlítésként értékeli, aminek célja nemcsak az ő, hanem beszélgetőpartnerei fenyegetése is.

Mit mond minderre Zsigó?

Semmit. A polgármestert egész héten nem sikerült elérnem. Péntek délelőtt titkára arról tájékoztatott, hogy ma már nem lesz bent az önkormányzatban és az sem biztos, hogy visszahívást kérő üzenetemet át tudják adni neki.

Disclaimer: A történet egyik főszereplője, Bogád Zoltán, vagyis Zutyu közel egy évtizedig kollégám, padtársam volt az Indexben, és azóta is barátom.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.