Egy füves cigiért nem jelent fel az iskolarendőr

oktatás
2013 szeptember 29., 11:28

Németh Ágnes alezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője rendőrtanárnak hívja az iskolákba delegált bűnmegelőzési tanácsadókat és arra számít, hogy a gyerekek tesztelni fogják őket.

Írtunk egy budapesti gimnáziumról, ahol elküldték a pszichológus, de az iskolarendőr irodát kapott. Tényleg helyettesíthet egy ilyen szakembert egy rendőr?

Nem. Sem a tanárt, sem az igazgatót, sem a pszichológust nem tudja, és nem is akarja helyettesíteni a rendőrtanár. De arra van lehetősége, hogy az órán, a szünetben vagy akár tanítás után beszélgessen a gyerekekkel, válaszoljon a kérdéseikre. És azt reméljük, hogy kialakul egy bizalmi kapcsolat, és már a gyerek is keresni fogja a bűnmegelőzési tanácsadót. Azért van ott, hogy a gyereknek egy biztonságos jövőképe alakuljon ki.

De miért fordulna hozzá? Miért neki mondaná el, hogy mondjuk aggódik az osztálytársáért, mert azt hallotta, hogy az hétvégén füvezett, ha tudja, hogy ennek feljelentés lesz a vége?

Mert nem az lesz a vége. A rendőrtanár azért van ott, hogy segítsen. Ha feljelenti a gyereket egy füves cigi miatt, akkor azzal mit érne el? Egy ilyen esetben beszélne a tanárokkal, hogy milyen a gyerek tanulmányi eredménye, az érintett gyerekkel és a szülőkkel. Egyébként is arra számítunk, hogy egy-egy ilyen bejelentéssel a gyerek tesztelni is akarják az iskolában dolgozó rendőröket.

Ki dönti el, hogy melyik iskolába kerül bűnmegelőzési tanácsadó?

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jelöli ki az iskolákat. Ezután születik egy együttműködési megállapodás...

Az iskola ebbe nem is szólhat bele? Mi van, ha az igazgató azt mondja, hogy ő nem szeretne, hogy hozzájuk rendőr menjen?

Nem kényszerítjük rá a programot senkire. Az együttműködési megállapodást a KLIK, az iskola és a helyi rendőrkapitányság írja alá. Ha a suli nem akarja, hogy menjünk, akkor nem fogunk.

Ilyenkor ki fizet?

A rendőr fizetését a rendőrség állja.

Az iskolának nincs is költsége?

Amennyibe egy asztal meg egy szék kerül, ahová a kollégánk leülhet.

Mennyibe kerül az egész program a rendőrségnek?

Ezt még nem számoltuk ki.

A rendőrség mikor tekinti sikeresnek ezt a programot?

Nincsenek illúzióink, hogy majd ettől csökken látványosan a bűnözés, nem számszerű eredményeket várunk. De azt igen, hogy kevesebb gyerekből legyen bűncselekmény áldozata vagy elkövetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.