Maga vállalkozó? Akkor csak ne használjon napenergiát!

POLITIKA
2013 október 02., 05:58
comments 10
  • 1,4 milliárd forintos pályázatot írt ki az NFÜ azért, hogy közintézmények és vállalkozások hagyományosról megújuló energiaforrásokra váltsanak.
  • A pályázati kiírás szerint 896 millió forint jutott volna a közszférának és 598 millió a vállalkozásoknak.
  • Nagyon sokan jelentkeztek, megvették a pályázati kiírást, beszerezték az engedélyeket, ami nem kevés pénzbe került
  • Aztán a pályázat lezárása után 2 hónappal, az NFÜ változtatott a feltételeken.
  • Minden pénzt a közszférának adnak, a vállalkozásoknak semmi sem jut.

Öreg pályázatíróként megéltem már sok mindent, de az NFÜ mostani húzása meglepett.

Ezt mondta egyik eu-s pályázatokkal foglalkozó forrásunk, mikor szeptember végén az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mindent pénzt elvett a Közép-Magyarországi Operatív Program egyik pályázatán induló vállalkozások elől.

A vállalkozások és közintézmények az eredeti kiírás szerint arra kaphattak volna pénzt, hogy környezetbarát energiaforrásokat használjanak, napelemeket telepítsenek, szélerőművet építsenek, ilyesmi.

589 milliót mondtunk? Úgy értettük semennyi.

Az NFÜ nem csinált nagy ügyet belőle, hogy két hónappal egy pályázat lezárása után változtatott a feltételeken.

Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent KMOP-3.3.3-13 kódszámú, „Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése” című felhívás A2. pontját módosítottuk. Tekintettel a közszféra pályázóknál jelentkező nagyszámú igényre, a közszféra szerv pályázó részére elkülönített indikatív összeg 1 494 millió Ft-ra, míg a nem közszféra szerv pályázó részére elkülönített indikatív összeg 0 Ft-ra módosul.

Ezt a közlemény rakta fel az oldalára az ügynökség szeptember 27-én.

A vállalkozásoknak a pályázati kiírás a nyár elején még 598 millió forintot ígért, ezt a pénz csoportosították át a közszférához. Az NFÜ, valószínűleg a vállalkozókat nyugtatni próbálva azért azt is közölte, hogy aki jó pályázatot adott be, az várólistára kerül, és ha majd esetleg előkerül még egy kis pénz valahonnan, akkor majd abból ők is kaphatnak.

Milliókat dobtunk ki az ablakon

Egy ilyen pályázatot tisztességesen megcsinálni nem két fillér. Meg kell venni a dokumentációt, terveket csináltatni, engedélyeket kérni. Ezek összességében milliós kiadások. Aztán két hónappal a lezárás után azt mondják, hogy nem is nyerhet vállalkozás?!?! Régen is volt egy-két cifra húzás egy ilyen pályázat körül, utolsó pillanatban módosult feltételek, "személyre szabott" kiírás, de akkor még lehetett reménykedni. Ma már nem -

mondta az egyik pályázatíró. Ilyen esetben egyébként a vállalkozóknak jogorvoslatra sincs lehetősége, mert nem az történt, hogy túl alacsony pontszámot kapott a pályázat, amit még lehet vitatni, hanem az, hogy elvették előlük a pénzt. Forrásunk azt mondta, hogy az NFÜ-nél emlegetett várólistától valójában nem lehet túl sokat várni, mivel a mostani pályázati időszak december végén lezárul, addig pedig nem valószínű, hogy új forrás kerül elő. Azt mondta, több érintett vállalkozó is azt fontolgatja, hogy az EU csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordul a módosítás miatt.

Módosítás a közérdekért

Megkerestük a Miniszterelnökséget, ami mostanában az uniós pénzek elosztásáért felel, és arról érdeklődtünk, hogy miért változtattak a pályázat feltételein.

Egy ilyen pályázaton hatalmas a túljelentkezés, sokkal több igény érkezik be, mint amennyinek a kifizetésére elég a pénz. Úgy döntöttünk, hogy ahhoz fűződik a közérdek, hogy közcélú intézmények kapják a pénzt.

Ezt Csepreghy Nándor, a a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára válaszolta.

Az egyébként nem kérdés, hogy mostanában (mármint ezeknél a napelemes pályázatoknál, összességében még mindig 60-40 százalék az arány a vállalkozások javára) erre, mármint a vállalkozások helyett a közintézmények helyzetbe hozása felé mennek a dolgok.

A hét elején jelentették be, hogy az itt szereplőhöz hasonló napelemes pályázatban minden pénzt közintézmények kapnak. Igaz, abban, az Átlátszón felderített történetben, az eredetileg nyerésre álló vállalkozások közül többről kiderült, hogy kötődnek a pénzosztó NFÜ-höz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.