Orbán és Gyurcsány: Egy betű

Olvasónktól kaptuk a leleplező képeket arról, hogy a Fidesz és a Demokratikus Koalíció ugyanabból a betűcsaládból tartozó betűtípust használ kampányainak feliratozására. íme:

Olvasónk, Váradi András alkotása

A DK által használt betűtípust ellenőrzés céljából megetettük az online betűfelismerő oldallal, a My Fonts szolgáltatásával is, és bingó, valóban kidobta, hogy a FF DIN betűtípussal mozgósít a DK.

találati oldala

A Fidesz esetében nem volt ilyen egyszerű a dolog, mert a roncsolt fotó alapján félreismerte a betűtípust, de készítettünk egy animációt, ami érzékelteti a hasonlóságot.

gyurcsany-orban-font-gif

És mi ebből a tanulság? Semmi, valószínűleg.

Az FF DIN egy híres, sőt üzletileg az egyik legsikeresebb betűtípus, 1995-ben tervezte a német Jan-Albert Pool az 1931-ben Németországban szabványosított DIN 1451-ből kiindulva.

Utóbbi betűt számos helyen használják, ahol a szabványos megjelenés a fontos, nem a stílus, így közlekedési táblákon, adminisztrációban, az iparban stb.

Az FF DIN nemcsak a Fidesz és a DK kampányában tűnt fel, de előszeretettel alkalmazza az Adidas, a BBC egyik vetélkedőműsora vagy az amerikai JetBlue légitársaság is.