A szökésben lévő ároktői bandatagokra késő este még ránéztek a rendőrök

Egyéb
2013 október 05., 17:37

Egyelőre nem találták meg a rendőrök a különösen burtális ároktői banda két szökésben lévő, körözés alatt lévő tagját, az 51 éves Rostás Elemért és ą 26 éves Rostás Henriket. A hattagú társaság azért lehetett házi őrizetben, mert hiába voltak négy évig előzetes letartóztatásban, nem hoztak ítéletet az ügyükben.

A vád szerint 2008-2009-ben összesen 12 alkalommal törtek be idős emberekhez, áldozataikat nemcsak kirabolták, de brutálisan meg is verték, megkínozták őket. Két áldozatuk életét is vesztette a támadás után.

Összesen hat bandatagot vádoltak a különösen kegyetlen támadásokkal. Közülük négyet idén tavasszal, a másik kettőt nyáron engedtek ki az előzetesből, mert négy év is kevés volt az elsőfokú ítélet meghozatalához. Ároktői otthonukban voltak házi őrizetben, innen jártak be a tárgyalásokra is.

A Fővárosi Törvényszéken zajló perben a hosszas bizonyítási eljárás után szeptemberben megvoltak a perbeszédek. Az ügyész a hat vádlott közül ötre tényleges életfogytiglant kért nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, számos minősített rablás, testi sértés, személyi szabadság megsértése és más súlyos bűncselekmények miatt. A védők bizonyítottság hiányában felmentést indítványoztak. Az elsőfokú ítéletet a közeljövőben várható.

A banda kiengedését nagy botrány kísérte. Handó Tünde célvizsgálatot rendelt el, jogszabályváltozásokat, létszámbővítést kezdeményezett. Az ügy miatt a kormány júniusban jelentette be, hogy törvénymódosítást kezdeményezett a bírósági ügyek jelentős gyorsítása érdekében. Most pénteken nyújtott be a kormány egy törvényjavaslatot, amely egyebek között lehetővé tenné, hogy nyomkövetőket szereljenek fel a házi őrizetben lévőkre.

A Borsnak nyilatkozott Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki szerint a napi előírt négy-öt alkalomhoz képest a rendőrök pénteken hétszer ellenőrizték otthon a vádlottakat, legutoljára késő este. A késő esti és a kora reggeli ellenőrzés között a Bors szerint 6-7 óra telhetett el. Úgy tudják, hogy bár a Nemzeti Nyomozó Iroda javasolta, hogy a házi őrizetbe helyezett gyanúsítottak mellé huszonnégy órás rendőri őrizetet rendeljenek el, de a bíróság azt elutasította.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.