Az amerikai haditengerészet támadta meg az al-Sabab szomáliai központját

A Washington Post tudósítása szerint az Egyesült Államok haditengerészetének kommandósai hajtották végre a szombat kora hajnali titokzatos helikopteres támadást a szomáliai Baraawe város ellen. Ez a város tekinthető az al-Sabab iszlamista terrorszervezet főhadiszállásának, többnyire itt tartózkodnak a szervezet vezetői is.

Az amerikai támadás válasz volt a szeptember 21-i kenyai terrorakcióra, amelyben az al-Sabab fegyveresei 67 ártatlan civilt lőttek agyon egy nairobi bevásárlóközpontban. A haditengerészet közlése szerint a szombat hajnali támadásban több iszlamista fegyverest megöltek, foglyokat nem ejtettek. Azt nem közölték, konkrétan kik, a terrorcsoport mely vezetői voltak a támadás célpontjai.

2009 óta ez volt az első nagyobb amerikai katonai akció Szomáliában. Akkor (2009. szeptember 14-én), szintén Baraawe közelében Szaleh Ali Szaleh Nabanra, az al-Kaida szomáliai összekötőjére, az Egyesült Államok afrikai nagykövetségei ellen elkövetett 1998-as és 2002-es, több száz halálós áldozatot követelő bombatámadások irányítójára csaptak le a haditengerészet kommandósai, és meg is ölték a terroristavezért.

A Pentagon egyelőre nem nyilatkozott a szombati támadásról.

Az amerikai sajtó arról is ír, hogy a kenyai terrorakció erősen nyugtalanítja a hírszerzést, mivel eddig úgy gondolták, hogy az al-Sabab az utóbbi években jelentősen meggyengült Szomáliában, és nem képes nagyobb külföldi akciókat végrehajtani. A világszerte rémületet keltő kenyai mészárlás viszont "jó reklám" lehet a szervezetnek, legalábbis a nyugatellenes, radikális muszlimok között, és az így szerzett népszerűség képessé teheti arra, hogy újabb külföldi akciókat szervezzen. Ennek szeretnék elejét venni az amerikaiak.