Az amerikai haditengerészet támadta meg az al-Sabab szomáliai központját

Terrorizmus
2013 október 05., 23:47

A Washington Post tudósítása szerint az Egyesült Államok haditengerészetének kommandósai hajtották végre a szombat kora hajnali titokzatos helikopteres támadást a szomáliai Baraawe város ellen. Ez a város tekinthető az al-Sabab iszlamista terrorszervezet főhadiszállásának, többnyire itt tartózkodnak a szervezet vezetői is.

Az amerikai támadás válasz volt a szeptember 21-i kenyai terrorakcióra, amelyben az al-Sabab fegyveresei 67 ártatlan civilt lőttek agyon egy nairobi bevásárlóközpontban. A haditengerészet közlése szerint a szombat hajnali támadásban több iszlamista fegyverest megöltek, foglyokat nem ejtettek. Azt nem közölték, konkrétan kik, a terrorcsoport mely vezetői voltak a támadás célpontjai.

2009 óta ez volt az első nagyobb amerikai katonai akció Szomáliában. Akkor (2009. szeptember 14-én), szintén Baraawe közelében Szaleh Ali Szaleh Nabanra, az al-Kaida szomáliai összekötőjére, az Egyesült Államok afrikai nagykövetségei ellen elkövetett 1998-as és 2002-es, több száz halálós áldozatot követelő bombatámadások irányítójára csaptak le a haditengerészet kommandósai, és meg is ölték a terroristavezért.

A Pentagon egyelőre nem nyilatkozott a szombati támadásról.

Az amerikai sajtó arról is ír, hogy a kenyai terrorakció erősen nyugtalanítja a hírszerzést, mivel eddig úgy gondolták, hogy az al-Sabab az utóbbi években jelentősen meggyengült Szomáliában, és nem képes nagyobb külföldi akciókat végrehajtani. A világszerte rémületet keltő kenyai mészárlás viszont "jó reklám" lehet a szervezetnek, legalábbis a nyugatellenes, radikális muszlimok között, és az így szerzett népszerűség képessé teheti arra, hogy újabb külföldi akciókat szervezzen. Ennek szeretnék elejét venni az amerikaiak.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.