https://444.hu/assets/konoktforte3.jpg

Egy anti-Capa haditudósító a Don-kanyarból

KULTÚRA
2013 október 07., 08:38

A Centrális Galériában az év elején már bemutattak néhányat azok közül a bámulatos fotók közül, amiket id. Konok Tamás készített a második világháborúban, a keleti fronton. Az online archívumra, a Fortepanra most kikerült 1200 válogatott fotó Konok képeiből.

konoktforte2

Konok már civilben is szenvedélyes amatőr fényképész volt, amikor kinevezték a keleti frontra a II. magyar hadsereget elkísérő haditudósító század élére, vitte magával a Leicáit.

konoklo

A képei alapján civil maradt a fotózásban, a magyar katonák mellett hadifoglyokat, helyi parasztokat fotózott, életképeket készített.

konoktforte4

A képekről, azok készítésének körülményeiről az Indexen jelent meg egy Nagykép, Konok életéről pedig fia, a festőművész ifjabb Konok Tamás beszélt ezen a videón.

fortekonok4

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.