Akármeddig előzetesben tartaná a Fidesz a súlyos bűncselekmények gyanúsítottjait

2013 október 9., szerda 8:17
10
A szökésben lévő ároktői bandatagok

A kormánypárt ezt szerdai sajtótájékoztatóján közölte, miután a múlt hét végén megszökött a házi őrizetből az ároktői rablógyilkos banda házi őrizetben lévő két tagja.

A két férfit rablással és gyilkossággal vádolták, ám ítélet az ügyükben 4 év alatt nem született, az előzetes letartóztatásukat pedig már a jogszabályok szerint nem lehetett meghosszabbítani, kitöltötték ugyanis a maximálisan kiszabható négy évet. Így kerültek házi őrizetbe, ahonnan megszöktek.

Nyomkövető lábperec sem volt rajtuk, mivel nem járultak hozzá annak felszereléséhez, a bíróság pedig nem kötelezhette őket erre.

A fideszes javaslat lényeges elemei:

  • Eltörölnék az előzetes letartóztatás felső időhatárát a súlyos bűncselekmények esetében, pontosan: "a legalább 15 év szabadságvesztéssel fenyegetett életellenes bűncselekmények esetében."
  • A Fidesz emellett 60 napban maximálná a szakértői vélemények elkészítésének határidejét, bonyolultabb ügyeknél 90 nap lenne a határidő. A késlekedő szakértőknek díjat nem számolnának fel és bírsággal súlytanák.
  • Kötelező lenne házi őrizetben a lábperec alkalmazása is a súlyos bűncselekménnyel gyanúsított elkövetők esetében a Fidesz javaslata szerint.
  • Az erről törvénymódosító javaslatot két héten belüle a parlament elé terjesztenék.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt