Véletlenül egy nappal korábban hirdettek győztest Azerbajdzsánban, mint hogy megtartották volna a választásokat

A magyar kormány kedves barátja, Ilham Aliyev szerdán 83,9 százalékos győzelemmel megnyerte a választást, és ezzel megint ő lett az azeri diktatúra elnöke.

Azt eleve kevesen feltételezték, hogy szabad választások lesznek majd az országban, Alijev nem nagyon tűr meg más sajtót az országában a hozzá hű állami médiáén kívül, újságírókat tartóztat le, ellenzékieket üldöztet, és számos jelentés érkezett a szólásszabadság korlátozásáról is. De azért a külföldi megfigyelők azt sejtették, hogy a látszatra adva legalább meg fogják rendezni a választásokat.

REUTERS/Stringe

Mindezt meg is próbálták, de az azeri választási bizottság valamiért egy nappal korábban közölte a végeredményt, mint hogy a választásokat egyáltalán megtartották volna.

Azon az okostelefonokrara készült applikáción keresztül, amit maga a választási bizottság üzemeltetett, küldték ki a feldolgozott eredményeket. Ezek szerint Aliyev 76,84 százalékos eredménnyel győzött.

Az adatokat gyorsan visszavonták, a hivatalos magyarázat szerint véletlenül a legutóbbi, 2008-as információkat küldték ki újra a rendszerben. Ez csak azért nehezen hihető egy picit, mert a kiszivárgott eredmények az idén induló jelöltekről szóltak.

Másnap pedig természetesen megrendezték a választásokat, amin Aliyev az eredetileg kiszivárgott eredményekhez képest is fényes győzelmet aratott. (via Washington Post)