Hatvan menedékkérő kezdett éhségsztrájkba a békéscsabai táborban

2013 október 16., szerda 8:52
2

A Migráns Szolidaritás (MigSzol) csoport közleménye szerint október 10-én öt Maliból érkezett menedékkérő kezdett éhségsztrájkba, tiltakozva a bebörtönzésük, illetve a táborban tapasztalt embertelen körülmények miatt.

A héten azóta 55 újabb fogvatartott menedékkérő csatlakozott hozzájuk.

Tiltakozásuk célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy ők nem bűnözők, és ok nélkül tartják őket őrizetben. Azt is kérik, hogy nyitott táborokban helyezzék el őket.

Október 12-én az öt kezdeti tiltakozót a börtön elsősegélynyújtó szobájába helyezték át, ahol az igazgató meglátogatta őket. Az éhségsztrájkolók beszámolója szerint az igazgató kifejezte rosszallását, mondván, hogy a tiltakozás ezen módja kárt okoz mindannyiuknak, neki is és a tiltakozóknak is.

A MigSzol közleménye szerint a menedékkérőknek az igazgató ígéretet tett arra, hogy amennyiben befejezik az éhségsztrájkot, ő segít felgyorsítani a menekültügyi eljárásuk folyamatát. Az igazgató arra is utasította az őröket, hogy rakjanak ételt az éhségsztrájkolók elé, hátha ettől megtörnek. A tiltakozóktól ezen a reggelen vért is vettek.

A menedékkérők végül úgy döntöttek, hogy folytatják a 10-én megkezdett tiltakozást, és október 14-én újabb 50-60 ember csatlakozott éhségsztrájkjukhoz.

A közlemény szerint még ennél is többen szerettek volna éhségsztrájkkal tiltakozni, de az igazgató egy hosszú beszédet intézett a fogvatartottakhoz, és kifejezte véleményét, hogy milyen szégyenteljes számukra és Magyarország számára, hogy tiltakoznak a fogva tartásuk ellen.

A menedékkérők érdekeit képviselő szervezet a tábor igazgatójának írt nyílt levélben foglalta össze észrevételeit, ezt itt lehet elolvasni.

A magyarországi gyakorlatot, azaz hogy a világ legveszélyesebb országaiból elmenekülő embereket megérkezésük után fogva tartják, amíg bíróság nem dönt sorsukról, már sok kritika érte, pár napja a Kúria mondta ki ennek megalapozatlanságát.

A Magyarországra érkező menekültek nehéz helyzetéről egyszer írtunk már hosszabban is.

A mostani tiltakozóakcióval kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, ahogy választ kapunk, beszámolunk arról is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt