Dániel Pétert őrizetbe vennék, ha hazajönne

POLITIKA
2013 október 22., 11:27
  • Dániel Péter elhíresült ügyvédet 180 óra közmunkára ítélték.
  • Wittner Mária perelte be, mert leprostizta és lincselőnek nevezte őt Dániel.
  • Dániel szerint őt üldözik, ezért el is menekült az országból.
  • A bíróság szerint nem lehet büntetlenül valakit leprostizni és lincselőnek nevezni.
  • Dániel Péter prostizással válaszolt.

180 óra közmunkára ítélték hétfőn Dániel Pétert nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt. Dániel Péter két éve, október 25-én kiposztolt egy 56-ban készült fotót a Facebook-oldalára, amin a Köztársaság téren felkoncolt katonát leköp egy nő. Az ügyvéd szerint a nő Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő, akiről még azt is megjegyezte: "Sok ismerős megkérdezte már tőlem, hogy mit jelent Wittner Mária neve után az '56-os halálraítélt' jelző. Most tehát közkívánatra megválaszolnám. Az egy primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti megérdemelt jelzője. Nem több és nem is kevesebb. Ennyit jelent". Még viccelődött is a hozzászolások között, így például: "Nála az orális részvétel nem egy beszéd elmondását jelentette... :-)".

Egyszerűen butaság

Eörsi László történész szinte azonnal figyelmeztette Dániel Pétert, hogy egyszerűen butaság amit ír. A kiposztolt fényképen nem Wittner Mária van, hanem Nagy Dezsőné Markos Mária.

A történész szerint Wittner nem vett részt lincselésben, forradalmi tevékenysége vállalható. "Október 23-án késő este a Magyar Rádió épületét ostromlóknak "fegyvereket adogatott". A forradalom első napjaiban a Corvin-köz környékén vett részt az eseményekben, majd a Vajdahunyad utcai felkelő csoportnak lett "oszlopos tagja". Itt nemzetőrségi feladatokat látott el, segített "begyűjteni" az Államvédelmi Hatóság ottani embereit" - mondta Eörsi László.

Wittner november 4-én fegyvert fogott a szovjet támadókkal szemben, de egy aknától több helyen megsebesült, kórházba került, november 9-én jött ki a Péterfy Sándor utcai kórházból, majd disszidált, de a gyermeke miatt visszatért Magyarországra, ahol 1957-ben letartóztatták. Első fokon halálra ítélték, jogerősen pedig, fiatal korára - 1956-ban 20 éves volt - való tekintettel 1958-ban életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Pedig bocsánatot is kért

Dániel Pétert nem győzték meg a történész érvei, bár miután az akkor hozzá közel álló Demokratikus Koalíció is elhatárolódott tőle, és Wittner is bejelentette, hogy perelni fog, volt olyan pillanat, amikor a Klubrádióban bocsánatot kért Wittnertől, mert túllépett egy határt és túlságosan durván fogalmazott. A posztot is levette.

A rágalmazási per elején még megjelent Dániel Péter, egy 1958-as per irataival védekezett, de Wittner szerint - Eörsi korábbi véleményével összhangban - a korabeli ügyben szereplő, és nyolc évre ítélt Mária nevű nő a egy másik Mária, aki a cellatársa volt. Wittner azt mondta, tudja, hogy közszereplőként többet kell elviselnie, de az már becsületsértés, ha azt állítják róla, hogy prostituált. Dániel erre úgy reagált, hogy nem sértheti meg Wittner - "aki a nyilas Magyar Gárda zászlóanyja, és aki halálosan gyűlölködik a magyar parlamentben" - becsületét, mert az nincs neki.

Üldözik, elmegy

Dániel ekkor már célzott rá, hogy elhagyja Magyarországot, mert az eljárást üldöztetésnek tekinti. Márciusban betegségre hivatkozva maradt távol, áprilisban már nem indokolt, ekkor már Izraelből posztolt a Facebookon. A bíró tavasszal még úgy döntött, hogy nem vezetetti elő, hanem újabb tárgyalási napot tűzött ki.

Wittner szerint Dániel "egyértelmű provokátor, ezt a provokációt azért csinálta meg, hogy elhagyhassa Magyarországot azon a címen ő itt politikai üldözött, és ő a nagy áldozat, holott itt mindenkit mocskolt, amíg ebben az országban élt. Elhagyta az országot, ne jöjjön vissza többet. Egyszerűen gyáva volt, és kiszökött a tárgyalás elől”.

Dániel azóta, bármikor szóba kerül Wittner, prostizza továbbra is, bár már a módosított politikai prostituált kifejezést használja.

danielp

Illetve hát a legutóbbi bejegyezése szerint a politikait sem teszi mindig hozzá

danielp2

"Dániel Péter maga döntött úgy, hogy nem jelenik meg sem a tárgyaláson, sem az ítélethirdetésén" - nyilatkozta lapunknak Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője. Miután vádlottként az idézés ellenére már egy korábbi tárgyalási napon sem jelent meg, és ismeretlen helyre távozott, elfogatóparancsot adtak ki ellene. Ez egészen addig lesz hatályban, amíg jogerősen le nem zárul az ügye. Ha például most a repülőtéren át akarná lépni a határt, akkor őrizetbe vennék.

Fizikai munkakörben kijelölt feladat

Az ítéletet hétfőn hozta meg a budapesti II. és III. kerületi bíróság, de az ellen fellebbezett, és felmentést kért Dánielnek az ítélethirdetéskor jelen lévő védője. Az ítélet ellen Dániel Péter is fellebbezhet, de nem a Facebookon, hanem a bíróságon - mondta a szóvivő.

Ha az első fokú ítélet tartalma nem változik, akkor a büntetés-végrehajtási bíró dönt, hogy milyen jellegű közmunkát végezzen Dániel Péter. Első fokon csak annyit határozott meg a bíró, hogy fizikai munkakörben kell kijelölni számára feladatot.

180 óra = 30 nap szabadságvesztés

A közmunkát egyébként át kell változtatni szabadságvesztésre, ha azt a vádlott önhibájából nem végzi el: a bírói döntés szerint hat órányi közmunkának 1 nap szabadságvetés felel meg. Ez Dániel esetében 30 nap.

Az első fokon eljáró bírónak ugyan vissza kell vonnia az elfogatóparancsot, de az ítélet végrehajtás miatt újabb elfogatóparancs kibocsátására van lehetőség. A büntetés-végrehajtási bíró dönti el, ad-e ki, és ha igen, milyet: csak Magyarországra érvényeset, esetleg nemzetközit.

A jogerősen kiszabott közérdekű munka elévülési ideje egyébként öt év. Izrael és Magyarország között van kiadatási egyezmény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.