Itt a Rohadt Kritikusok, az első magyar elfogulatlan filmkritika

a hetedik művészet
2013 október 26., 06:39

Megcsináltuk a magyar Rotten Tomatoest!

Összehalásztuk a Vajna-éra első mozijáról, az Isteni műszakról a neten fellelhető összes kritikát.

Összesítettünk, pontoztunk, átlagoltunk, és megszületett az új magyar filmgyártás első termékének tűpontos, elfogulatlan és egzakt értékelése. Ahol a kritikus nem adott számszerű értékelést, ott magunk pontoztunk az írásmű alapján.

Most pedig bemutatjuk Rohadt Metakritikusunkat, aki egyszerre fejezi ki a magyar filmkritikusok aggregált, súlyozott, átlagolt véleményét a filmről 1-től (nagyon rossz) 10-ig (nagyon jó):

filmkritikus-animacio-6-5

Isteni műszak: 10/6,5

Színes, magyar fekete komédia, 106 perc, 2013

Rendező: Bodzsár Márk, forgatókönyvíró: Bodzsár Márk, operatőr: Reich Dániel, producer: Bodzsár István. Szereplők: Ötvös András (Milán), Rába Roland (Fék doktor), Keresztes Tamás (Kis Tamás). Trailer>>>

Metakritikusunk az alábbi kritikákból dolgozott:

Nol - Csákvári Géza

"Bodzsár Márk tehetségét igazolja, hogy viszonylagos könnyedséggel tud Tarantinót vagy Guy Ritchie-t idézni, sőt továbbgondolni, de végül is nem tudja elfeledtetni az embertelenül sok építőelem és stílusjegy által létrehozott ambivalenciát, ezzel a dramaturgia diszharmóniája is világossá válik."
10/7

Index - Kalas Györgyi

"Nehéz úgy írni, hogy az ember még félig sokkos állapotban van, az Isteni műszak vetítése után ugyanis elég sokáig csak a fájdalmas felháborodás érzése maradt meg."
10/3

Index - Thüringer Barbara

"Bodzsár Márk nem zseni, és nem egy Tarantino, de első filmesként mindenesetre máris mérföldekre jutott az Üvegtigrisektől, Magic Boyszoktól, és a Meseautó felújított változatától szegélyezett, kiszáradt földúton. Megcsinálta a magyar Sírhant Műveket."
10/8

Hvg - Hercsel Adél

"Az Isteni műszak a közelmúltbéli rögvalóból merít, ezért már majdnem olyan, mint az életünk. Csak annál egy kicsit viccesebb, és pont ez a jó benne."
10/6

Origo - Mesterházy Lili

"a nézőt nem megérintjük, csak megsuhintjuk egy nindzsakarddal, egy pár lógó csöccsel, egy liter malacvérrel, vagy egy marék főtt rizzsel, aztán lehet sokkoltan röhögni, hogy "hú, ez azért durva"
10/3

Filmkocka - LIPPIJE

"Végre egy olyan magyar film, ami nem akar óriási drámát előadni, nincs szájba rágott vagy esetleg gyomorba rúgós erkölcsi mondanivaló, egyszerűen 106 perc röhögés."
10/9,5

Vasárnapi Hírek - Diószegi-Horváth Nóra

"A baj inkább a humorral van. Mert valójában a film a közepén szétesik, és egyszerű, viccesnek gondolt szkeccsek egymásutáni felvillantásán túl nem sokat képes nyújtani."
10/5

Spíler info - Professor Blinkmann

"Spoiler alert: jól sikerült!"
10/7

Kortárs online - Benke Attila

"Aki végre egy igazán jól sikerült magyar akció-vígjátékot szeretne látni, bátran pattanjon be Fék doktorék mentőjébe. Nem kell félni, nem fog fájni! Sőt, féktelenül euforikus lesz a száguldás."
10/9

Prizma folyóirat - Megyeri Dániel

"Mert ugye itt nem csak súlytalan poénkodás folyik, az Isteni műszak ugyanis az eutanáziát, a mindenhatót játszó orvos felelősségét firtatja. Illetve firtatná, ha lenne benne elég kurázsi."
10/4

!!4!44!!! - Ács Dániel

"a tét nélkülivé vált hosszú film érezhetően lefárasztotta a nézőket."
10/4

Update: október 27., újabb kritikákat aggregáltunk, a film értékelése fél ponttal javult.

Filmhu - Valuska László

Az Isteni műszak az a film, ami megérdemli, hogy mindenki félretegye az elmúlt évek magyar filmmel szembeni összes indulatát, és elmenjen megnézni.
10/7

Filmtekercs - Piller Mónika

Én csak annyit üzennék a Filmalapnak, hogy minél hamarabb tessék adni egy jó nagy rakás pénzt Bodzsár következő filmjére.
10/9

MNO - Szathmáry István Pál

Persze ez a valóságtól elemelt, kissé karikaturisztikus és helyenként inkább kamaradarabokat idéző zárt világ működhetne is – ha Bodzsár hagyná.
10/4

Manda - Boronyák Rita

A harmincéves rendező úgy készített minden részletében pontos rendszerváltás-filmet, hogy gyaníthatóan esze ágában sem volt. Megnyugodhatunk, a rendszámok is korhűek.
10/10

Revizor - Soós Tamás

Az Isteni műszak azonban elvétve akadó hibái ellenére is érett és míves munka, amelyben ugyanolyan frappánsan fonódnak össze a hangnemek, mint a zsánerek.
10/9

Vox - Tóth Csaba

Bodzsár Márk filmje részleteiben olykor egészen parádés – volt olyan, hogy öt percen keresztül folyamatosan röhögnöm kellett -, viszont egészében nagyon is ingadozó minőségű, kiegyensúlyozatlan darab.
10/6,5

Filmtett - Gyenge Zsolt

A forgatókönyvvel azonban az a baj, hogy a film nagy részét olyan jelenetekkel tölti el, amelyek szinte semmit nem lendítenek előre a történeten, hanem legfeljebb a karakterek és a környezet önismétlő újrarajzolásában van szerepük. Így aztán mire az egyébként banálisan parodisztikusra/idétlenre vett végkifejlethez érkezünk, már el is veszítjük az érdeklődésünket.
10/4

Az Isteni műszak jó film, ami azon túl, hogy szórakoztató, még egy ígérettel is gazdagít: ha Bodzsár kicsit kiforrottabb lesz, és nagyobb teret enged a saját személyiségének, akkor jó eséllyel ez a mai generáció is megkaphatja a maga nagy magyar zsánerfilmjét.
10/7

Mozinet - Kolozsi László

A film fogadtatása már-már hisztérikus: egyesek durván nekimentek, mások nem győzik afeletti örömüket kifejezni, hogy végre egy új magyar film, egy értékelhető alkotás.
10/5

Filmkritikus? írt a filmről? Kimaradt a kritikája? Dobjon egy mailt, legközelebb aggregáljuk önt is!

---

Gyűjtés, idézetek: Ács Dániel, Mészáros Zsófi. Grafika, animáció: Tbg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.