A magyar nagykövet betelefonált a svéd tévébe

Média
2013 október 27., 15:00
photo_camera Részlet az SVT 1 műsorából

Volt az a félórás műsor a SVT 1 elnevezésű svéd tévében, amit október 23-án adtak le. Forgattak szélsőjobbos rendezvényeken, szóba került a sajtószabadság helyezte, megszólaltattak ellenzékieket, köztük Heller Ágnest, akivel a szereplése miatt nyíltlevélcsatába is keveredett Kumin Ferenc, a kormány fizetett védelmezője. A Miniszterelnökség nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkára hivatalosan is tiltakozott a svéd televíziónál a riportjuk miatt, mert kizárólag ellenzékieket szólaltattak meg, kormányzati véleményeknek viszont nem adtak helyet. Kumin Ferenc szerint a riport egyértelmű lejárató céllal készült, ezért nemcsak helyreigazítást, hanem bocsánatkérést is vár a svéd köztelevíziótól.

Arról viszont most értesültünk egy Svédországban élő olvasónktól, hogy nemcsak itthon nem nyugodnak a kedélyek.

Megtisztelő, de mégis fura

A megbízólevelét a svéd királynak éppen okóber 23-án átadó új magyar nagykövetasszony délután a magyar nagykövetségen szervezett fogadáson megtartott ünnepi beszédét még azzal zárta, hogy szeretné a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat jobbá tenni és szorosabbá fűzni. Majd lement a műsor, Makkay Lilla pedig másnap betelefonál az SVT1-hez, és a Kobra című kulturális műsor szerkesztőjét kereste, hogy jelezze aggályait,

Ezzel azt érte el, hogy másnap az SVT1 egyik hírblokkjának végén érdekességképpen megemlítik, hogy mekkora port kavart az október 23-ai esti adás, hiszen pár órával később a magyar nagykövet a műsor készítőjét kereste telefonon. Rövid interjút is készítettek Kristofer Lundström szerkesztő-újságíróval, hogy mit szól mindehhez. Lundström igazán nagy megtiszteltetésnek érezte, hogy egy nagykövet felkeresi a műsorával kapcsolatos észrevételeivel, azonban nem emlékszik arra, hogy ilyenre korábban lett volna példa. Szerinte ha egy diplomatának valami nem tetszik, akkor annak kifejtésére más fórumok vannak.

Már korábban is mélyítette a kapcsolatot a sajtóval

Az új nagykövet, Makkay Lilla már a kilencvenes években is dolgozott a stockholmi nagykövetségen, kulturális és sajtóattaséként. Akkor azt nyilatkozta, hogy a feladata a sajtókapcsolatok elmélyítése, a svéd sajtó nyomon követése abból a szempontból, hogyan foglalkozik térségünkkel, elsősorban természetesen Magyarországgal. Azt is mondta, hogy "a svédek elsősorban Magyarország iránt érdeklődnek a szorosan vett kelet-közép-európai térségből."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.