Nagy gáz van a cseheknél, ezek még választani se tudnak rendesen

külföld
2013 október 27., 21:15
comments 1

Amikor a magyar politikai elit becsődölt, az emberek kétharmaddal választottak meg egy már intézményesült politikai erőt. A 2010-ben megválasztott jobboldali cseh kormány júniusban belebukott Petr Necas miniszterelnök hatalmas korrupciós botrányába. Akkora balhé lett, hogy a mostani választásokig ügyvivő kormány irányította az országot.

Erre a csehek annyit csinálnak csak, hogy össze vissza szavaznak. Most elég szar a helyzet. Szombaton voltak a választások, és az eredmények alapján még mindig nem dőlt el semmi.

Ezt sikerült:

  • A szociáldemokraták (CSSD) a voksok 20,45 százalékát kapták, a vártnál jóval kevesebbet. 2010-ben még 22,2 százalékot szereztek.
  • A második helyen az Andrej Babis milliárdos vállalkozó IGEN (ANO) nevű pártja végzett 18,65 százalékkal.
  • A harmadik helyen végzett Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 14,97 százalékot szerzett. Ez erősödés, mert három éve 11,27 százalékot kaptak.
  • Az előző kormányban a kisebbik koalíciós párt, a liberális TOP 09 11,99 százalékot kapott.
  • Az előző kormányban a nagyobb koalíciós párt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) pedig 7,72 százalékot.
  • A Tomio Okamura nevű cseh-japán vállalkozó vezette Virradat (Úsvit) 6,89 százalékot.
  • A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) pedig 6,88 százalékkal.

Ezzel a mandátumok a 200 fős parlamentben így néznek ki:

  • CSSD 50,
  • IGEN 47,
  • KSCM 33,
  • TOP 26,
  • ODS 16,
  • Virradat 14,
  • KDU-CSL 14

Mi van most?

A szociáldemokraták a választás előtt készültek a kormányzásra. Az eredeti terv az volt, hogy csak balról kormányoznak majd, és a kommunisták kívülről támogatják őket. A rosszabb eredmény miatt ez most nem fog menni.

photo_camera Andrej Babis megköszöni. REUTERS/David W Cerny

Főleg azért, mert az IGEN kifejezetten a mostani pártok ellen kampányolt. Pont ez a korrupció- és elitellenes harc tette őket népszerűvé, ezért ciki lenne, ha az első adandó alkalommal leállnának egy korábbi párttal. Az alapító Andrej Babis ráadásul hosszabb pályán játszik. Eleve készült arra, hogy ellenzékbe fog kerülni, ezért nem is nagy meglepetés, ha nem áll le senkivel most.

Mi történt eddig?

Az előző valódi kormányfő, Petr Necas csak három évig volt Csehország miniszterelnöke. Sokkal tovább nem is tervezett, mert pártja, az ODS is eleve a 2014-es választásokig akarta kihúzni vele. Ehhez képest június elején bejelentette, hogy beadja a lemondását, miután a legfontosabb segítőit korrupciós vádakkal letartóztatták.

Nem az övé volt ráadásul az első komoly cseh botrány. Mirek Topolánek, az ODS előző rendesen megválasztott miniszterelnöke Necas párttársa volt. Ő szintén a korrupcióba bukott bele. A cseh alsóházban akkoriban 100-100 képviselője volt a kormánynak és az ellenzéknek. Topolánekék megvásároltak egy volt ellenzéki, akkor független képviselőt, hogy kívülről támogatta a kormányt.

photo_camera Petr Necas

Petr Necas a szívósan dolgozó unalmas politikus imidzsével jutott a csúcsra. A sikert annak köszönhette, hogy elhitték róla, ő nem lehet benne semmi balhéban, mert annyira visszafogott és érdektelen. Ehhez képest a rendőrök egymás után vitték el az embereit. Necas letartóztatása nem csak a jobboldali kormány, de az egész cseh politikai elit csődje volt. Pont ezért elég nagy szerepet játszott abban, hogy az IGEN másfél év alatt ennyire meg tudott erődödni.

Babist amúgy a cseh Berlusconinak csúfolják, mert nem csak milliárdos, de ahogy az Kelet-Európában divat, médiabirodalmat is vett magának. Többek között az övé két vezető napilap, a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny. Most mindenesetre elég nagy szava van a kormányalakításban, valószínűleg ő dönti majd el, milyen koalíció legyen.

Milyen kormányok lehetnek?

A TOP 09 elnöke azt mondta, szerinte a CSSD a kommunistákkal és az IGEN-nel elég kényelmes többséggel fog kormányt alakítani. Most mindenki Milos Zemanra, az első közvetlenül megválasztott államfőre vár, hogy valahogy döntsön. Valószínűleg ő lesz majd az, aki levezeti az egész tárgyalást. Zeman mostanában egyébként is feszegeti azokat a kereteket, amit az elnök a cseh rendszerben kapott. Ez pont jó lehetőség lesz a hatalomszerzésre.

Már üzent is a vártnál gyengébb eredménnyel győztes szociáldemokrata párt elnökének. Zeman a Tyden című lapnak azt nyilatkozta, hogy Bohuslav Sobotkának le kellene mondania. A párt elnöksége is ezt követeli Sobotkától. Zeman egyelőre nem is bízta meg Sobotkát a kormányalakítással, mert kivárja, hogyan döntenek a szociáldemokraták. Akik akár - hogy még bonyolultabb legyen a helyzet - ketté is szakadhatnak.

Sobotkánakegyelőre esze ágában sincs lemondani, és azt nyilatkozta, hogy bárkivel tárgyalnak az előző koalíció pártjain kívül. Tomio Okamura, a cseh politika legérdekesebb figurája viszont "konstruktív ellenzékiségre" készül. Ő egyébként pont úgy néz ki, mint egy használt Subarukat áruló nepper.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.