Meghackelte Mark Zuckerberg Facebook oldalát - 13 ezer dollárt kapott

2013 november 1., péntek 17:00
15

Khalil Shreateh egy Yatta nevű kisvárosban él Hebron közelében Ciszjordániában. Khalil már kiskorától fogva nagyon érdeklődött a számítógépek iránt, bár Yattában sem víz sem áram nincs rendszeresen. Hebronba járt be egy internetkávézóba, és a rendszerek feltörése után akkor kezdett el érdeklődni, amikor egy kuvaiti kis srác egy nőügy miatt feltörte az emailjét.

A dolog, mármint a hackelés elég jól ment neki, és idén augusztusban egy olyan biztonsági rést talált a Facebookon, ami lehetővé tette neki, hogy bárkinek a falára üzeneteket küldjön. A Facebooknak van egy programja, amibe ha valaki beküld egy ilyen biztonsági rést, akkor 500 dollárt (100 ezer forintot) fizetnek neki.

Khalil be is küldte amit talált, de nem válaszoltak neki, és nem küldték a pénzt, hiába próbálta felvenni a Facebook alkalmazottaival többször is a kapcsolatot. A hibát sem javították ki. Így aztán a palesztin fiú végső elkeseredésében meghackelte Mark Zuckerberg oldalát, és ott egy üzenetben leírta ezt a történetet.

A hacker üzenete Mark Zuckerberg oldalán

A Facebook-fiókját ugyan átmenetileg felfüggesztették, és a pénzt sem kapta meg, de más hackerek felfigyeltek Khalil teljesítményére.

Közösségi kampányban 13 ezer dollárt (2,8 millió forintot) gyűjtöttek neki össze. A munkanélküli srác most a pénzből saját biztonsági céget alapít, és első megrendelőjének, egy helyi egyetemnek az informatikai rendszerét teszi biztonságosabbá. (wired)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt