Nyilvántartásba veszik, ha rosszul címzi meg a levelet a tanár

POLITIKA
2013 november 07., 07:35
photo_camera Úttörő posta (Forrás: fortepan.hu)
  • Eddig is mutattak rá jelek, hogy a közoktatás átszervezése nem sikerült hibátlanul.
  • Az iskolákban és az óvodákban is volt kavarodás, de jutott belőle a tanároknak is.
  • Most drága és látszólag felesleges bürokráciát borítanak az intézmények nyakába.
  • A hivatalnokok pedig ellenőrzik, hogy rendesen adminisztrálnak-e a sulik.

Nem tudom, hogy megvan-e az a rész a Svejkből, amikor Flanderka csendőrőrmestert elárasztja az osztrák belügyminisztérium mindenféle hivatalos papírral? Vagy amikor az Asterix 12 próbájában be kell szerezni az A/38-as igazolványt?

Na, hát ezek közelében nincsenek azoknak a szabályoknak, amiket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) próbál rátolni az iskolákra. Mert a központosítás akkor működik jól, ha azt is megmondják egy tanárnak, hogy milyen szavakat rövidíthet egy borítékon. Ez a támogató és rugalmas adminisztráció, amit a KLIK ígért az oktatásban.

Majd az állam megmondja, hogy milyen legyen a címzés dőlésszöge

Az iskolák mostantól csak és kizárólag tértivevénnyel küldhetnek levelet. Vagy bármit. Anélkül nem. Még akkor sem, ha eddig mondjuk az osztálykirándulásról belefért egy sima levél is a szülőknek.

Ez így nyilván drágább. Egy levél ugyan lehet, hogy csak kicsivel, de egy iskola nem csak egy-egy levelet küld. Hanem nagyon sokat. És nem is egy oktatási intézmény van az országban, hanem több ezer. Így aztán éves szinten súlyos extra kiadása lehet a KLIK-nek csak abból, hogy kötelező tették a tértivevényt. Persze lehet, hogy a Postának jobban kell ez a pénz, mint mondjuk a tanároknak.

Hogy levelezés ügyben mit kérnek még az iskoláktól?

Azt mondja, hogy

  • a címzés nem lehet javított, aláhúzott nem szerepelhet benne felülírás.
  • Az "utca'' kifejezés rövidítése: "u.", a "körút" kifejezés: "krt."
  • Az "út", "útja", "sétány" "tér", "tere" elnevezések nem rövidíthetők.

Mert ugye hova süllyedne ez a világ, ha egy iskolában egy borítékon mondjuk valaki a sétány szót rövidíteni próbálná.

De nem, még itt sincsen vége.

A címbélyegző lenyomatot úgy kell elhelyezi a tértivevénylapok megfelelő rovatában, hogy a címadatok a kerettől 10 mm távolságra kerüljenek elhelyezésre; a címblokk dőlésszöge a 6 %-ot ne haladja meg, valamint a címadatok ne lógjanak ki a rovatból.

Elő a szögmérővel tanárnő, de kurvagyorsan!

Ellenőrizzük akkor a tértivevény nyilvántartást is!

És mi van, ha valaki elront egy tértivevényt? Mármint azok közül, amiket ugye a KLIK küld az iskoláknak drága pénzen. Hát akkor kérem szépen elő kell venni a rontott tértivevény nyilvántartást, és be kell írni, hogy elrontottam egyet. Mert

a tértivevények felhasználása a forgalmi adatok és a rontott tértivevények nyilvántartása alapján rendszeresen ellenőrzésre kerülnek.

Ez egyrészt csattanós válasz az iskolai tértivevény maffiáknak. Másrészt tényleg jó hír, ha valakinek a KLIK-nél arra van ideje, hogy ellenőrizgesse a közoktatási intézményeket, hogy azok vezetik-e rendesen a rontott tértivevények nyilvántartását. Mert akkor gondolom minden más, ennél fontosabbnak tűnő ügyet már megoldottak.

Itt kérem csak ügyfélbarát ügyintézés folyik

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerint nincs semmi baj a szabályokkal.

Azt mondták, hogy az iskolák eddig sem levelezhettek volna tértivevény nélkül, ők csak elkezdik betartatni a régóta létező szabályokat.

A címzéssel kapcsolatos dolgokat pedig nem ők találták ki, hanem a Magyar Posta, és ők csak leírták a suliknak, hogy el ne felejtsék. Ez egyébként igaz, a szigorú kitöltési szabályok eredetileg a postától jönnek.

A rontott tértivevény nyilvántartásra pedig igenis szükség van! Sőt, így valósul meg az ügyfélbarát ügyintézés, ami minden oktatási szereplő közös érdeke!

A KLIK-nek, mint a közpénzekből gazdálkodó központi közigazgatási szervként kötelessége, hogy költségvetésének felhasználása során érvényesítse a felelős gazdálkodás követelményeit. A postaköltségek átláthatóvá tétele és a köznevelési intézmények iratkezelésére vonatkozó jogszabályok előírásainak való megfelelés több millió ügyfél, tanuló, szülő és oktatási szereplő közös érdeke és az ügyfélbarát, jogszerű ügyintézés alapfeltétele.

(A címlapi úttörőpostás kép a fortepan.hu-ról van.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.