A töpörödő sertésáfa munkahelyeket véd

Orbán Viktor azt mondta a rádióban, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv része, hogy az élő- és a félsertés áfája jövőre 5 százalékra csökken, mert az ágazatban dolgozókra tekintettel döntöttek róla. De lesz szociális intézkedés is, ami  olyan lesz, hogy "aki családban képzeli el az életét, annak ezek fantasztikus távlatokat nyitnak". A miniszterelnök szerint "Magyarország 2010-hez képest ma szabad és független ország".

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Beszélt a devizahitelekkel kapcsolatos perekről, amelyek ügyében hétfőn Rogán Antal a bíróságokat sürgette, hogy soron kívül foglalkozzanak velük. "Egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek születtek az elmúlt időszakban a devizahitelek ügyében. Az embereket viszont nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy bevezetnek egy kormányzati megoldást, majd azzal ellentétes bírósági ítéletek születnek, az ugyanis jogi zűrzavart eredményezne - mondta Orbán. "Ezért arra kell sarkallni az igazságszolgáltatás vezetőit, elsősorban a Kúria elnökét, hogy előbb-utóbb tegyenek rendet a devizahitelügyek területén, vagyis hozzanak egy olyan jogegységi döntést, amely után a bírók az azonos tényállásokat, azonos élethelyzeteket azonos módon fogják megítélni, és azonos ítéletek születhetnek."

"Ha látjuk, hogy itt rend lett, akkor a kormány kockázat nélkül, az emberek mindennapi életének felborítása kockázata nélkül tud úgy döntést hozni, hogy az összhangban legyen az igazságszolgáltatás által kialakított jogi helyzettel."

(MTI)