Rob Ford egy következmények nélküli város botránypolgármestere

külföld
2013 november 10., 12:48
  • A következmények nélküli város most nem Budapestre, hanem Torontóra vonatkozik.
  • Fűvel kapták el vezetni, cracket szívott, többen zaklatással és erőszakkal vádolták meg, többször voltak részeg balhéi, és általában mindent letagad, amíg elő nem kerül egy felvétel.
  • Íme Rob Ford, Kanada legpofátlanabb polgármestere.

Májusban tört ki a balhé, amikor a torontói The Star és a Gawker újságírói láthattak egy felvételt, amit drogdílerek akartak nekik eladni egymillió dollárért. Ezen Rob Ford, Toronto polgármestere cracket (kristályosított kokain) szívott. A rendőrség a múlt héten megerősítette, hogy a felvételen látható képek „konzisztensek azzal, amiről a sajtó beszámolt.”

photo_camera Fotó: Rob Ford / Facebook

Ford kedden bevallotta, hogy tényleg crackezett, kb. egy éve, „valószínűleg ittas állapotban”. A városházán őt megrohanó riportereknek azt mondta, nem függő, egyszerűen csak kipróbálta. Azt mondta, nem akar lemondani, és jövőre újraindul Kanada legnagyobb városának polgármester-választásán, ahol majd a választók döntik el, hogy bíznak-e még benne.

Két nappal később újabb videó került elő. A mobillal, valószínűleg titokban készített felvételen az látszik, hogy Ford magán kívül ordítozva fenyegetőzik, hogy valakit meg fog ölni.

A Progresszív Konzervatív Párttal jó kapcsolatot ápoló 44 éves Ford régóta a kanadai politika botrányhőse, és ez már csak a jéghegy csúcsa volt.

Rob Fordnak már az apja is politikus volt, ontariói parlamenti képviselő. A Ford családé a Deco Labels, egy multinacionális cimkézési és nyomtatási cég, aminek hála dúsgazdagok. A főiskolán politikai tudományokat tanult, de egy év után otthagyta. Aztán beállt az apja cégéhez eladónak. Apja 2006-os halála után a testvéreivel ő örökölte meg a céget.

Majdnem belebukott a fociba

Rob Ford amerikaifoci-játékos akart lenni, de nem jött össze neki. Edzőként viszont folytatta. 2001-től egy középiskolában edzősködött, ahonnan elküldték, miután máig tisztázatlan körülmények között összekapott egy játékosával. Utána a Don Bosco Katolikus Középiskolában lett edző, de idén onnan is elküldték, és Toronto egyik katolikus iskolájában sem lehet edző a polgármester. (Állítólag nem a crackes botrány miatt, hanem mert egy interjúban azt mondta, hogy a Don Bosco egy kemény hely, ahova sok utcai bandából érkezett fiatal jár.)

A fociba majdnem bele is bukott polgármesterként. Van egy magánalapítványa, amivel iskolai focicsapatokat támogat, és a legfelsőbb bíróság összeférhetetlenséget állapított meg. Majdnem eltávolították a hivatalából, de végül megváltoztatták az ítéletet. Az ügy viszont felkeltette a média érdeklődését Rob Ford irodán kívüli dolgai iránt.

photo_camera Fotó: Rob Ford / Facebook

Megírták, hogy vezetés közben olvasott (erről vajszobor is készült), hogy kidobták egy buliból, mert túl részeg volt, és hogy tavaly novemberben egy buszról leszállíttatták az utasokat az esőben, hogy a buszt átirányítva elvihessenek egy focicsapatot egy mérkőzésükre.

Fordnak egyébként egészségügyi problémái is vannak: 2012-ben kétszer is kórházba került vesekővel, és asztmája is van.

További balhék

  • Fordott többször megvádolták zaklatással és erőszakkal. 2008-ban éppen a felesége, aki azt állította, hogy zaklatta, és gyilkossággal is megfenyegette a férje, de a tárgyalás napján 10 perc után ejtették a vádat, mert a Ford neje „ellentmondásokba ütközött”, és „kérdésessé vált a vád hitelessége”.
  • Riválisa, Sarah Thompson azzal vádolta, hogy a 2010-es polgármester-választás kampánya alatt szexuálisan zaklatta „feltehetően kokainmámorban”. Ebből nem lett bűnügy.
photo_camera Fotó: jaimecastillo6 / Instagram
  • 2012-ben fenyegetően lépett fel egy riporterrel szemben, aki a háza körüli önkormányzati terület után nyomozott, verekedés nem volt, de állítólag majdnem lesújtott Ford ökle.
  • Egy kijelentésére miatt sokan rasszistának is tartják, miután 2008-ban azt mondta, hogy a keleti emberek úgy dolgoznak, mint a kutyák, és lassan leigázzák a világot.
  • 2006-ban a HIV-vírussal kapcsolatos egészségügyi kiadásokról mondta azt, hogy nem érti, miért költenek rá 1,5 millió dollárt, amikor a betegség könnyen megelőzhető, ha az ember nem drogozik, és nem meleg.
  • A polgármester-választási kampány alatt egy homofób lelkésszel kölcsönösen támogatták egymást.
  • 2006-ben egy hokimeccsen részegen zavart egy párt, és miután megkérték, hogy maradjon csendben, azt mondta: „Azt akarod, hogy a kis feleséged Iránba menjen, megerőszakolják, és lelőjék?” Nem sokkal később kivezették. Ford azt is tagadta, hogy ott volt. Persze később kénytelen volt bevallani, hogy ott volt.
  • 1999-ben beszívva vezetett, és marihuána volt nála, amikor a rendőrök lemeszelték. A kábítószeres vádat ejtették, Ford pedig elismerte, hogy „befolyásoltság alatt vezetett”. Amikor az eset 2010-ben nyilvánosságra kerül, Ford letagadta, hogy történt volna ilyesmi. Később persze a rossz memóriájára fogta.

(The Guardian, The Star, Gawker, Wikipedia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.