Vannak cégvezetők, akiknek a neve elég ahhoz, hogy ne legyen adóellenőrzés

gazdaság
2013 november 10., 09:49
  • Ezermilliárdos nagyságrendű kárt okoz az adócsalás a magyar költségvetésnek.
  • A legjobban a kiemelt adózók, multik és kiskereskedelmi áruházláncok.
  • A történet középpontjában nem politikai szereplők, hanem minden oldallal jó kapcsolatot ápoló gazdasági nagyágyúk állnak.

Ezt állítja egy adóellenőr, Horváth András, aki feljelentést tett az ügyészségen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) tapasztalható visszaélések miatt.

Horváth pénteken állt a nyilvánosság elé a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének sajtótájékoztatóján. Erről az átlátszó készített videót, és ugyanitt megjelent Horváth véleménycikke is.

Azt mondja, nagyjából ezermilliárdos kiesést okoznak évente szervezett bűnözői csoportok. A NAV ma már csak pénzbeszedő-, és kiutaló szervezet, ellenőrzési funkciója nincs.

A legfertőzöttebb területeken a jogkövetés kikényszerítésére alkalmatlan

- mondja Horváth.

A rendszer hibáit kritikusan szemlélő munkatársakat félreállítják, munkájukat ellehetetlenítik. Szerinte erről sokan mások is tudnak, de egzisztenciális okokból nem mertek nyilvánosság elé állni.

Helyzetben a középszer

2007 óta tart a szervezetrombolás a NAV-ban, mondja Horváth. Középszerű, könnyen befolyásolható emberek kerültek pozíciókba, a kormányváltás pedig semmilyen változást nem hozott ebben.

A kivételezett helyzetben lévő cégek semmilyen áfa-, vagy járulékellenőrzésre nem kell, hogy számítsanak, vagy ha igen, az sem jár eredménnyel. Horváth ugyan cégneveket nem említett, de azt mondta, ebben gyakorlatilag az összes országosan ismert kiskereskedelmi élelmiszerlánc, külföldi és magyar tulajdonúak egyaránt benne vannak.

Az ellenőrzési szakkordinátor szerint az élelmiszeripar különösen fertőzött adócsalás-szempontból. A legfertőzöttebb területek között említi a húsipart, a cukoripart, az étolajat, a tej- és tejtermékeket, valamint a kávéipart.

Horváth szerint hiábavaló addig bármilyen eredményt remélni az adóellenőrzés hatékonyságának javításától, amíg

a közérdeket sértő politikai-gazdasági kapcsolatokat nem számolják fel,

amelyek az adóügyek törvényellenes befolyásolását szolgálják.

A fantomokat kapják el

A legnagyobb adósok listáján szereplő cégek szerinte mind fantomvállalkozások, melyek mostanában már csak néhány hónapig léteznek. Ezek elszámoltatásának pedig lényegében semmi eredménye nincs.

A szervezett bűnözői hálózatok szerinte regionálisak, a legfertőzöttebb a szlovák-magyar viszony. A kérdés megoldásához így régiós összefogásra lenne szükség.

Horváth szerint vannak olyan magyar cégvezetők, akiknek már a nevük hallatán eláll a NAV a vizsgálattól.

Nem is tudhat erről

A NAV visszautasította a vádakat. "Az adóhatóság kiemelt feladatának tekinti, hogy közvetlenül, a költségvetési bevételek minél teljesebb biztosításával, illetőleg közvetett módon, az illegális gazdasági tevékenység visszaszorításával, az adómorál javításán keresztül hozzájáruljon a nemzetgazdaság versenyképességének fokozásához" - közölték.

"Az adóhatóság munkatársa által a sajtóban közzétettek tételes cáfolata az adótitokra vonatkozó szigorú szabályok okán nem lehetséges, ezzel az érintett munkatárs is tisztában van, így annak tudatában fogalmazhat meg alaptalan vádakat, hogy érdemi cáfolatra nem kerülhet sor, de az adóhatóság munkájába vetett közbizalmat megingathatja. A folyamatban lévő ügyekről, illetve azok esetleges eredményéről, végkimeneteléről hiteles információkkal az érintett munkatárs nem is rendelkezhet."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.