A 8 legszörnyűbb dolog a magyar nyelvben a magyar nyelv napján

Egészségügy
2013 november 13., 15:03
comments 1

A nyelv folyamatosan változik. A Grétsykből például Grécsik lesznek. És ezzel együtt változik az is, hogy egy nyelvben, mondjuk az egyszerűség kedvéért a magyarban, mi szép, szörnyű vagy csak szimplán nevetséges. 2014-ben például a legmenőbb arcok megint használni fogják az “agyilag zokni” és az “olyan pofont kapsz, hogy csokorban szeded össze a villanyoszlopokat” kifejezéseket. Itt viszont most azok a magyar szavak és szavacskák jönnek, amelyek 2013 november 13-án, a magyar nyelv napján közös kultúrkincsünk legalját jelentik.

1. Bakancslista

A szó, ami egy 2007-es, érdektelen film címeként került be a magyar nyelvbe, de igazán csak 2012 környékén lett népszerű, minden bizonnyal különösen aljas életmód-újságírók munkásságának köszönhetően. Először is szörnyen hülye szó. Másodszor is szörnyen hülye magyarítása egy angol kifejezésnek. Harmadszor is, akárcsak az illatos gyertya vagy a Porsche Cayenne-ek esetében, akinek tényleg van bakancslistája, az az ízléstelenség a többség számára elérhetetlen fokán áll.

2. Belenyalok

A csúnyának tartott szavak mára sokat vesztettek súlyukból. Szarral már annyit találkozik az ember, élőszóban és írásban egyaránt, hogy sokkal kevésbé sokkoló, mint a fekália. Fost olvasni vagy hallani közel sem vált ki olyan heveny undort, mint az egykor orvosi szakkifejezésnek számító, szinte higiénikus bélsár. Nekem mégis inkább azt ordítsa valaki az arcomba vacsora közben, hogy bélsár, mint vidáman azt csicseregje, hogy akkor most belenyal a levesembe. Érintetlenül tolnám el magamtól mind a tányért, mind a vacsorapartnert.

3. Lex

Lex Répássy. Lex Gavra. Lex Borkai. MEGADOD MAGAD TE ROHADÉK??? KÉRSZ MÉG???? Lex Járai! Lex Szapáry! LEX BISZKU!! FÁJ MÁR??? MÉG MINDIG OLYAN NAGYFIÚ VAGY?? LEX SZÁSZ!!! LEX MOL!!!!!!!!!!!!! NÁLAD SOKKAL KEMÉNYEBB CSÁVÓKAT IS KICSINÁLTAM MÁR. MOST MEGDÖGLESZ!!! LEX POKOL!!!!!!!

4. -mutyi

Az is rossz, ha valami cunamira végződik, de annyira, hogy az ilyen szavakból több pusztítóbb, mint egy sima cunami. Igazán brutálissá azonban a mutyival lehet tenni a magyar összetett szavakat. Korzózik az ember a budapesti nagykörúton, meghallja azt a szót, hogy trafikmutyi, földmutyi, végső esetben pedig mutyi-nagykoalíció, és mint egy rossz álomban, először csak a lábai nehezednek el, egyre nagyobb erőfeszítésre van szüksége a járáshoz, aztán érzi, hogy Magyarország minden gondja a vállát nyomja, összecsuklik, cseppfolyóssá válik, beleivódik a kutyabélsáros betonba, és nyoma sem marad.

5. Rezsi-

Kik a magyar nyelven erőszakot tevők közül a legszörnyűbbek? A reklámszövegírók? A beszédképtelen és írástudatlan kiskamaszok? Természetesen a politikusok, valamint az ő kezük-szájuk alá dolgozó háttérstáb, amely olyan szavakat képes megalkotni, mint a rezsiharc. Vagy a rezsicsökkentés, ami a maga nemében tulajdonképpen csodálatos találmány, hiszen már rég nem azt jelenti, hogy olcsóbb lesz a közmű, hanem a mindent elnyelő sötétséget Magyarország és egyúttal a magyar nyelv szívében.

6. S

Mindenki ismeri az olyan mémeket (szó, ami majdnem felkerült erre a listára), amik képek segítségével állítják szembe az élményt, amire valaki egy tárgy beszerzése vagy egy új frizura elkészítése előtt számított, aztán a fél órával későbbi valóságot. Az és hellyett csak egy s-t használók például azt képzelik, hogy a magyar nyelvet választékosan használó, széles műveltségükkel környezetüket lenyűgöző uraknak vagy hölgyeknek tűnnek. A világ azonban csak azt látja, hogy egy modoros idióta monokliigazítás közben hatalmasat zuhan a velocipédjéről. 2014-ben normális járműveket, normális szemüvegeket és normális kötőszavakat használunk. (Külön elmekórtani kategóriát képeznek azok a - újabb listaesélyes szó - közírók, akik s-el mondatot, sőt, bekezdést kezdenek.)

7. Startup

Bármi, amit bárki, bármikor buzzwordnek nevezett, méltó erre a listára. És természetesen maga a buzzword szó is. Ha például a startup szó elhangzik, a magyar ember nosztalgikusan gondol vissza a kilencvenes évekre, amikor Geszti Péter szóvicceivel még csak Postabank-termékeket próbáltak lenyomni a torkán. Azok sem voltak vidám pillanatok, de akkor legalább csak egyetlen bohóc kreatívkodott, nem egy hadseregnyi álfiatal csomagolta startupba egyendizájnos honlapját. A startupot egyébként magyarul úgy mondjuk, hogy vállalkozás, és művelője, a vállalkozó, a kilencvenes évek népmeséjének szereplője volt, mindig szörnyű színben feltüntetve. Egy szóban startupozó rosszabb, mint a Telesport-zakó susogós melegítőalsóval.

8. Yolo

Mi van tata, megállt az idő 2013 júliusában???

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.