Balhé van a fővárosi közgyűlésben, Tarlós felfüggesztette a mai ülést

POLITIKA
2013 november 14., 07:17
  • Ma szavazná meg a Fővárosi Közgyűlés azt a jogszabályt, ami alapján egy rakás helyről kitilthatnák a hajléktalanokat.
  • De el sem tudták kezdeni az ülést, mert a Város Mindenkié aktivistái nem hagyták leülni és szavazni a képviselőket.
  • Tarlós szerint egy általa nem értett csoport akadályozza a munkát, ezért felfüggesztette az ülést.
  • Azért ne menjenek messzire: üzente a főpolgármester.
  • Most énekelnek és kántálnak az aktivisták.
photo_camera Erdős Virág költőnő

A hajléktalantörvény ellen tiltakozó Város Mindenkié aktivistái reggel körbeállták a Fővárosi Közgyűlés termének asztalait, úgyhogy a képviselők nem tudnak leülni és elkezdeni a mai ülést. Körülbelül negyven aktivista állja körbe az asztalokat, énekelnek és kántálnak. Néha benéz egy képviselő, de amint meglátja, mi van bent, továbbáll. A terem szélén néhány biztonsági őrre hasonlító ember áll.

Tarlós István fél kilenc körül érkezett meg, felment a pódiumra és felszólította a képviselőket, hogy üljenek le. Mivel ezt nem tudták megtenni, közölte, hogy egy általa "nem értett" csoport akadályozza a közgyűlés munkáját, úgyhogy a mai ülést felfüggeszti. Tarlós aztán távozott, a tüntetők maradtak.

Kifelé Tarlós azt mondta, semmiképpen nem fognak erőszakot alkalmazni. Néhány sajtósnak viszont azt üzenték, hogy "ne menjenek messzire", úgyhogy lehet, hogy a felfüggesztéssel csak el akarják zavarni a tüntetőket.

Lesz ma még itt szavazás

Később a városháza kiadott egy közleményt, amiben azt mondták, hogy még ma, ebben a teremben el fogják fogadni a javaslatot. Csakhogy a tüntetők addig nem akarnak hazamenni, amíg a főváros nem vonja vissza az előterjesztést. Tarlós szerint nem fognak erőszakot alkalmazni.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, neki nincs baja a tiltakozással, mert ez a civilek utolsó lehetősége, hogy kifejezzék az akaratukat. Ő személyesen nem ért egyet a törvénnyel, hiába volt éppen egy MSZP-s, Tóth József a legszigorúbb a polgármesterek között. Ő az egész kerületből kitiltaná a hajléktalanokat. Horváth szerint a törvényhozó a hibás, hogy lehetővé tette a döntést a polgármestereknek.

foglalas

Azért történik ez, mert csütörtök délelőtt tárgyalják azt a rendeletet, ami elfogadása után szabályozza majd, hol nem tartózkodhatnak _életvitelszerűen_ hajléktalan emberek Budapesten. A rendeletre a szeptember végén elfogadott szabálysértési törvény módosítása teremt lehetőséget, innentől a települések vezetői kijelölhetik, náluk hol nem tartózkodhatnak hajléktalanok életvitelszerűen. Mintha bárki életvitelként tekintene arra, hogy az utcán kell élnie.

fotó

Budapesten a belvárosi kerületek polgármestereinek kifejezetten könnyű dolguk volt, mert a törvénymódosítás szövege alapból egy csomó helyen megtiltotta a tartózkodást. Rendészeti eszközökkel lesznek büntethetőek a hajléktalan emberek, ha világörökségi területen, a 29 kiemelt forgalmú aluljáró egyikében, tömegközlekedési eszközök megállóinál, hidak és felüljárók közelében, játszóterek környékén, köznevelési intézmények előtt húzzák meg magukat.

Ezt a listát egészíthették ki saját javaslataikkal a kerületi önkormányzatok. Egyelőre tizenegy kerület javaslatait leltük fel az interneten, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy mindez a végleges zónát jelölné ki, a kerületek később is nyújthatnak be területigényeket.

Tóth és Papcsák a két rekorder

A szegény emberek üldözősének versenyében a fideszes Papcsák Ferenc és az MSZP-s Tóth József ment a legmesszebb: a két polgármester furfangos módon gyakorlatilag teljesen kitiltaná a hajléktalanokat a XIII., illetve a XIV. kerületből.

A baloldali hagyományaira általában eléggé büszke XIII. kerületi városvezetés beadvány szerint tiltott helynek számítana:

  • a nyilvános sportpályák és egyéb sportlétesítmények telekhatárától számított 200 méteres távolságon belüli, kerületi önkormányzati tulajdonban álló terület.
  • minden közpark, köztér, közkert és azok telekhatárától számított 200 méteres távolságon belüli, kerületi önkormányzati tulajdonban álló terület.
  • a szociális, kulturális intézmény, egészségügyi szolgáltató, közhatalmi vagy államigazgatási szerv, továbbá a Lehel Csarnok elhelyezését szolgáló ingatlan telekhatártól számított 200 méteres távolságon belüli, kerületi önkormányzati tulajdonban álló terület.
  • az utak és ezek külső szélétől mért 50 méteres távolságon belüli, kerületi önkormányzati tulajdonban álló terület.

Szerdán próbáltuk elérni Tóth József polgármestert, hogy a meglehetősen szigorú területkijelölés okairól érdeklődjünk, hiszen pártja a parlamentben többször kritizálta a szabálysértési törvény módosítását. Sajnos a polgármester nem tartózkodott Magyarországon, ezért kérdéseinket végül e-mailben tettük fel, mihelyst választ kapunk, beszámolunk róla.

photo_camera A csalódott közönség

A zuglói önkormányzat honlapján megtalálható előterjesztés is hasonló szigorral jelölné ki a hajléktalan-mentes területeket:

  • I. A védendő területek (Gundel Károly út, Állatkert körút
  • II. a kiemelt csomópontok (Örs vezér tere, Bosnyák tér)
  • III. a kiemelt útvonalak (Hungária, Kerepesi, Nagy Lajos király útja, Fogarasi, Csömöri, Thököly)

és IV. pontnak az egyéb területek, ahova az I.-III. alá nem tartozó közterületek tartoznak.

Azaz gyakorlatilag minden közterületen tilos lesz a jövőben a hajléktalanoknak tartósan tartózkodniuk. Ez persze kevésbé meglepő lépés, Papcsák Ferenc polgármester küzdelme a hajléktalanokkal nem most kezdődött.

Kisebb-nagyobb tiltott zónák mindenhol

A főváros honlapjáról egyelőre tíz kerület javaslatai érhetőek el, a tekintélyes hosszúságú listát itt lehet megtekinteni. Ezek azok a helyek, melyekről a csütörtöki szavazás után a hajléktalan embereknek majd tudniuk kell, hogy ott nem tartózkodhatnak. Ha ezt esetleg mégsem tudják fejből, és ilyen helyen próbálnák magukat meghúzni, az őket tetten érhető hatóságok előbb fel fogják szólítani őket távozásra, majd ha ez nem elég, jön a szabálysértési eljárás és a pénzbüntetés vagy elzárás.

bunozok

A listát átböngészve látható, ahogy kitett magáért a polgári II. kerület önkormányzata is, ahol szinte az összes zöldterületet megjelölték, de nagy tiltott zónát jelölne ki a VI. kerületi önkormányzat is, a Nyugati tér - Teréz körút - Podmaniczky - Bajcsy-Zsilinszky utak által határolt terület a kerület jelentős részét érinti.

Visszafogottabban beavatkozó városrész a javaslatot benyújtó kerületek közül egyedül a III. kerület volt. A jelenleg elérhető listák alapján a kerületben található játszótereket sorolták fel a városrész vezetői, mindezt amúgy teljesen hiába, mert azokat már eleve tiltott helynek nevezi a rendeletnek megágyazó törvény is.

Hogy a kerületi rendelkezések mellé kapcsolódó általános törvényi tiltások mit jelentenek, arról a rendelet ellen kezdetektől tiltakozó A Város Mindenkié készített egy kisfilmet:

Tarlós nemrég arról beszélt, hogy nem szeretné, ha túl szigorú rendelet születne, hiszen jön a választási időszak, és az ellenzék ezt is csak kiforgatná. Szerencséjére amíg olyan ellenzéki polgármesterek dolgoznak Budapesten, mint Tóth József, ettől nem kell komolyabban félnie.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.