A világhírű Fazekas Sándor szerint nagyhatalomként nagy lehetőségek előtt állunk

mezőgazdaság
2013 november 17., 12:23
  • Magyarország agrárminiszter-nagyhatalom!
  • Világhírű vidékfejlesztésekkel villantunk!
  • Lehengerlő lehetőségekben lubickolunk!
  • Megamegtekintések mindenről!

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter talán a legoptimistább magyar tárcavezető, pedig a miniszter három éve még azt mondta, hogy hanyatlik a magyar vidék.

Három év alatt viszont „Magyarország az EU egyik, mások által is elismerten erős mezőgazdaságú országává vált”, és mára „világszínvonalú a magyar mezőgazdaság teljesítménye”, legalábbis.

Fazekas kolosszális erőfeszítéseit a Hungarikum törvény koronázza, aminek szakmaiságáról és hitelességéről csak annyit érdemes tudni, hogy szeptember óta „a turizmus és vendéglátás kategóriából a karcagi birkapörkölt gazdagítja a hungarikumok körét”.

A miniszter nem spórol a szuperlatívuszokkal: ami szerinte Magyarországon nem világhírű, az minimum nagy lehetőség.

Fazekas Sándor világszerte ismert

photo_camera A miniszter imád élelmiszerrel pózolni (mondjuk ha van, akinél ez indokolt, az ő)

Fazekas nem finomkodik, amikor valamit le kell világhírnevűzni, takarmánytól lócsordáig bármiben meglátja a magyarok holland fapapucsát.

  • Kacsamáj
    „Az alapanyagoktól a késztermékekig megbízható minőségben a világszínvonalnak a legjavát tudjuk kínálni.”
  • Vetőmag
    „A magyar vetőmagágazat sikerének az alapja a méltán világhírű magyar növényfajták nemesítése.”
  • Makói hagyma
    „Van jövője, hiszen világhírű termék és a kereslet növekvőben van a kiváló minőségű magyar termékek iránt.”
  • Kalocsa
    „A kalocsai paprika és népművészet világszerte ismert, és a magyar kultúra ékköve.”
  • Magyar borok
    „A Hungarikum törvénynek köszönhetően a hazai és nemzetközi szinten is védendő magyar értékek védjeggyel megjelölhetővé váltak. Történelmi borvidékeink világhírű védőinek ott a helye a hungarikumok sorában, hogy egyediségüket, jellegzetes ízeiket meg tudjuk őrizni az elkövetkező évszázadok számára is.”
  • Csabai kolbász
    „A csabai kolbász egyedi ízvilágú, kiváló népi eredetű élelmiszer, amely világszerte ismert. Ez a hungarikum jól kifejezi a magyarságra jellemző alkotóerőt.” (bővebben)
  • Hucul ménes
    „A vidékfejlesztési miniszter megtekintette a Kúria Lovasbázist, a világhírű hucul ménest, majd sajtótájékoztató keretében átadta az első három állami földhaszonbérleti szerződést Borsod-megyei gazdálkodóknak.”
  • Budapesti Tavaszi Fesztivál
    „A Budapesti Tavaszi Fesztivál több mint három évtizede igyekszik ismertté tenni hazánkat azzal, hogy európai, sőt világhírű kulturális rendezvénysorozatot tár az érdeklődők elé.”

Fazekas Sándor nagy lehetőség előtt áll

fazekas

Azért nem kell dölyfösködni, be kell ismerni, hogy vannak dolgok, amik nem világszerte ismertek. Szégyenre nincs ok: Fazekas Sándor szerint ezek is nagy lehetőséget teremtenek.

  • Földtörvény
    „Az új földtörvény tervezete 1100 év után a legnagyobb lehetőség a magyar gazdálkodók számára.”
  • Nyúltenyésztés
    „A nagy hagyományokkal rendelkező nyúltenyésztésben és -feldolgozásban a növekvő kereslet miatt jelentős fejlődési lehetőség van Magyarországon.”
  • Helyi értékesítés
    „Neuralgikus pontnak számít az idénymunka. Az előző kormány rosszul kezelte ezt a kérdést, szinte elrettentette az embereket a munkavállalástól. Hamarosan életbe léptetünk egy új rendeletet, amely megkönnyíti a foglalkoztatást. A másik nagy lehetőség a helyi termelést követő helyi feldolgozás, és a helyi értékesítés megszervezése.”
  • Egy minisztériumhoz kerül a vízgazdálkodás, a vidékfejlesztés és a természetvédelem
    „Kiváló fejlesztéspolitikai lehetőség van egy átfogó Duna-stratégia magyar kidolgozásában.”
  • Tiszafüred és a környező települések bekerültek a szabad vállalkozási övezetbe
    „Én személyesen is fontosnak tartottam, hogy legyenek ilyen zónák, és az ott letelepülő vállalkozások kedvezményeket kapjanak. Az egyik legígéretesebb helyszín pont Tiszafüred. Vannak más lehetőségek is a környéken, de ez a legfontosabb befektetői célpont.”
  • Magyartermék rendelet
    „A jogszabály nagy lehetőséget ad vásárlónak és gyártónak egyaránt, hiszen egyre több a tudatos vásárló, akik az ízletes, jó minőségű, és nem a silány termékeket keresik.”
  • Minőségi élelmiszer-termelés
    „A világban mindig is lesz igény a minőségi élelmiszerre.”

Fazekas Sándor megtekintette Magyarországot

photo_camera Fotó: kormany.hu

A szélesebb nyilvánosság  az Index videójából értesült arról, hogy Fazekas mekkora elánnal képes megtekinteni dolgokat, legyen az akár egy kézi aratás befejezése Jászapátiban. Ez ráirányította a figyelmet a megtekintő munkásságára. Fazekas ezeket tekintette meg:

Magyarország világhatalom

És nemcsak, hogy Magyarország kiaknázatlan gigalehetőségekkel van körülvéve, és a világhírneve világszerte ismert, hanem – bár a világpiacon szinte láthatatlan volumenben termel – több területen is nagyhatalom.

Fazekas szerint Magyarország méhészeti világhatalom, illetve „ásványvíz-nagyhatalom, amire alapozva számos, világszínvonalú terméket előállító vállalkozás működik”. A miniszter nagyhatalmazásban akkor engedte el legjobban magát, amikor arról beszélt, hogy a karcagi kutatóintézet kölesnagyhatalom.

photo_camera Fotó: sailorripley.tumblr.com

(A nagyhatalmi harcokban a kollégái is megpróbálnak rálicitálni. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint „Magyarország kertészeti nagyhatalom, miközben messze nem használja ki az e téren kedvező adottságait”. Ugyanő azt is mondta, hogy „Magyarország édesvízi akvakultúra nagyhatalom, ezért Kína az állattenyésztés és a szakemberképzés területén is számíthat hazánk közreműködésére.”)

Ha mindezeket végignézzük, csak arra juthatunk, hogy Fazekas Sándor legalább nagy lehetőség, de inkább világhírnév-, és megtekintés-nagyhatalom.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.