Már megint ezek a svédek! Most a közszolgálati rádió készített riportot Magyarországról

POLITIKA
2013 november 23., 07:59
comments 27

Jellemző az ország rövid demokratikus hagyományaira, hogy valaki azt hiheti, hogy a svéd közszolgálati televízió valakinek a megrendelésére készít riportot, ami az egész ország álláspontját tükrözi, mondta saját kommentárjában a riporter a svéd közszolgálati televízió riportjára, amiből a magyar kormány kis híján diplomáciai botrányt kavart.

A riport Lánczi András nyilatkozatával indult, aki Orbán dicsőítésével kezdett. A filozófus szerint kevés az olyan szellemi kapacitású vezető Európában, mint Orbán, aki megérti, hogy mi történik.

A többi megszólaló már nem volt ilyen jó véleménnyel Orbánról. Kulka János a hetvenes évek kommunizmusához hasonlította a mostani állapotokat, Mong Attila pedig arról beszélt, hogy bár Magyarországon minden kormány befolyásolni próbálta a médiát, mostanra sikerült elérni, hogy a közszolgálatban dolgozók magukat cenzúrázzák.

Példaként két esetet említett. Az egyik egy riport volt a kormány valamelyik intézkedéséről, amit egy szakértő darabokra cincált. De mert nem találtak olyan nyilatkozót, aki védelmébe tudta volna venni az intézkedést, az anyagot nem adhatták le a műsorban. A másik eset egy reggeli vitaműsor volt, ami azért maradt el, mert a kormánypárti meghívott az utolsó pillanatban lemondta a szereplést.

A riport hevenyészett átiratát Gorozmen írta meg blogjában, érdemes elolvasni. Ugyanott elérhetők a hangfájlok is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.