Nincs az a kapcsolat, amin némi agresszívkedéssel ne lehetne rontani, gondolta Kína

2013 november 23., szombat 12:07

és légtérvédelmi övezetet hozott létre egy szigetcsoport felett, ami szerinte az övé. Japán szerint meg nem. A légtérvédelmi övezetbe belépő gépeknek engedelmeskedniük kell a kínai vadászgépeknek, vagy számolniuk "vészhelyzeti légvédelmi intézkedésekkel". Ez utóbbi, gondolom, a rendetlenkedő lelövését jelenti".

Japán már tiltakozott is a lépés ellen, amit "eszkalációnak" nevezett.

A vitatott terület, a japánul Szenkakunak, kínaiul Tiaojünek nevezett, inkább szikla-, semmint szigetcsoport a dél-kínai tengeren, Tajvan közelében. Maguknak a szigeteknek sok jelentőségük nincsen, igazából csak azért fontosak, mert a szigetek és Japán között jelentős tenger alatti szénhidrogén-mezőket sejtenek. Az pedig, hogy ezt ki termelheti ki, attól is függ, hogy melyik ország gazdasági övezetéhez tartozhat. Ha a szigetek Japánéi, akkor Japán, ha Kínáéi, akkor Kína.

Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, a szigeteket Tajvan is a magáénak tartja, így ők is tiltakoztak. Sőt, jelezték, hogy katonai ellenlépéseket tesznek nemzetük biztonsága érdekében. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt