Ismerje meg Chasert, a border collie-t, ami megtanult 1022 szót

meghökkentő tudomány
2013 november 26., 12:18
comments 2
photo_camera John Pilley és Chaser
Forrás: Facebook

John Pilley, az amerikai pszichológus Chaser nevű kutyája több szót ismer, mint a világ bármelyik másik állata. Pilley 1022 szót - főneveket, határozószókat, igéket - tanított meg neki. És ez még semmi. Ha arra kérik, hogy hozzon el egy olyan játékot a játékhalomból, aminek a nevét korábban nem ismerte, akkor kiválasztja azt a tárgyat, aminek nem tudja a nevét.

Azért játékokkal kísérleteznek vele, mert leginkább játékok nevét ismeri. Pilley kísérletei szerint a kutya 90 százalékban jól emlékszik a játékok nevére.

Pilley 2004-ben kezdte tanítgatni Chasert, amikor olvasott egy cikket egy border collie-ról, ami kétszáz szót ismert. Először 2010-ben publikált tanulmányt a kutyájáról, most okóberben pedig könyvet is megjelentetett. (Via Circa)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.