Ő most a legnépszerűbb tanár a világon

oktatás
2013 november 26., 09:15
comments 36

A kaliforniai Alexander Coward a Berkeley Egyetemen tanít matematikát. Egy hete levelet írt a diákjainak arról, hogy miért nem vesz részt a tanárok sztrájkjában. Nem csak az egyetemen lett szupersztár.

Több tízezer ember osztotta meg Coward levelét (angolul), amit 800 diákjának küldött el. Pár részlet a leveléből. Szabad fordításban.

Kedves Mindenki,

Azért írok nektek, hogy tudjátok: nem veszek részt a sztrájkban. Ha úgy tetszik sztrájktörő leszek. Megtartom a saját óráimat és két kollégámét is, akik most nem dolgoznak. Az ok nagyon egyszerű: már csak 7 tanítása nap van hátra a szemeszter végéig. Persze simán befejeznénk az anyagot, akkor is, ha elmaradnának az órák, de én ezt nem akarom. Nem tudom megítélni, hogy jogosan, vagy ok nélkül sztrájkolnak holnap a kollégáim, de az egészen biztos, hogy nem ti tehettek az sérelmekről, amik ellen most tiltakoznak. A ti oktatásotok túlságosan fontos ahhoz, hogy olyan dolgok miatt tagadjam meg tőletek, amihez semmi közötök.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ellenzem a sztrájkot. Általában azok a társadalmak működnek jobban, ahol az emberek bátran kiállnak az igazukért, mint azok, ahol senki sem mer szólni, ha sérelem éri. Könnyen lehet, hogy rosszul döntök, amikor megtartom az órákat, életem során már többször is bebizonyosodott, hogy politikai kérdésekben gyakran tévedek.

Próbálom távol tartani a politikát az osztálytermektől. Sok embernek nagyon erős a politikai meggyőződése, és nagyon szenvedélyes ebben a témában, én pedig nem akarom, hogy ez az ügy az oktatásotok útjába álljon.

Mert ti vagytok azok, akiknek a XXI. század nagy problémáira választ kell adnotok. Sosem találkoztam még ennyi nyitott, tehetséges, tudásra vágyó emberrel. Éppen ezért kell, hogy minden lehetséges segítséget megadjunk nektek. És ezért nem maradnak el holnap az óráitok.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.