Horváth András szerint 2011-ben már a fideszes frakció is foglalkozott az áfacsalások ügyével

gazdaság
2013 november 27., 12:46
comments 18

A szivárogtató exellenőrt annak ellenére hallgatta meg a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága, hogy a fideszes képviselők távolmaradása miatt az nem volt határozatképes, ezért esély sem volt az érdemi munkára.

Horváth az ellenzéki képviselőknek elmondta, hogy

2007-től alakult ki a nagy értékű adócsalások védelmi rendszere, amikor az adóhatóságot regionális szintre szervezték és olyan emberek kerültek magas vezetői posztokba, akik "a másik oldalról érkeztek"

Szerinte ezen emberek mögött olyan oligarchák állnak, akik érvényesíteni tudják az akaratukat bármely kormányon, ezért is működhet a rendszer a 2007 óta dolgozó mindhárom kormány alatt. Hozzátette: a legnagyobb kiskereskedelmi láncok és a nagy exportőrök a leginkább érintettek ebben a rendszerben.

Horváth szerint a kérdés igenis a számvevőszéki bizottság hatásköre és a testületnek vizsgálnia kellene az ügyet. Kiemelte: a rendszerszintű korrupció feltárásában nem elég az Állami Számvevőszék (ÁSZ), vagy a ügyészség vizsgálata, hanem mindenkinek, így a politikának is össze kell fognia

aki nem támogatja ezt, csak hallgat, arról a választópolgárok mondanak majd ítéletet.

Szerinte az olajügyek sohasem szűntek meg Magyarországon csak átalakultak és

amivé lettek, az teljesen szétzilálta a termelő és kereskedelmi szektort

Horváth András beszélt arról is, hogy az ebben a rendszerben keletkezett pénzek leginkább Hollandiában és Svájcban kötnek ki, de Szlovákia és Románia is érintett, mert ebbe a két országba megy a fiktív árukivitel nagy része.

Az amiről Lázár János is hónapokkal korábban beszélt, hogy megkeresték Svájcot adatszolgáltatás miatt, annak a pénznek a nagy része ezekből az adócsalásokból származik, de az a pénz újabb csalások alapjait is képezi.

- mondta el.

És bár ezekből az adócsalásokból óriási magánvagyonok alakultak, de a NAV mégsem indít vagyonosodási vizsgálatokat az érintettek ellen.

Horváth András a bizottsági ülésen felmutatott egy dossziét is, amelyben elmondása szerint céges adatok vannak arról, ahogy például 2011-ben 29 milliárd forinttal lehúzták a költségvetést. Szerinte ez a rendszer több száz céget érint.

photo_camera (Kovács Attila/MTI)

Elmondta azt is, hogy ha az ÁSZ, vagy az ügyészség kéri, akkor átadja az adatokat. Meg azt is, hogy a nyomozóhatóságoknak nincs gyakorlata az ilyen bűncselekmények felderítésére. Szerinte ez nemzetgazdasági kérdés, amely az okozott évi több ezer milliárd forintos kárral az ország alapvető makrogazdasági mutatóit is befolyásolja.

Az eseményen részt vett az ellenőrző albizottság részéről Z. Kárpát Dániel (Jobbik), Boldvai László (MSZP) és Vágó Gábor (LMP). Mindhárom ellenzéki politikus bírálta a kormánypártokat, amiért azok nem mentek ez a bizottsági ülésre és ezzel ellehetetlenítették annak érdemi munkáját. A jobbikos politikus azt emelte ki, hogy az ÁSZ-nak törvényi kötelessége lett volna ebben az ügyben vizsgálatot indítania. Vágó Gábor szerint pedig akár az ellenzéket és a kormányt is elsöpörheti ez az ügy, ha valóban tisztán láthatják majd a részleteket.

Szintén jelen volt és szót is kapott Ángyán József volt fideszes, jelenleg független képviselő, Scheiring Gábor független képviselő, az Együtt-PM politikusa és Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetője. Ángyán József felszólalásában "nagyra értékelte" Horváth András kiállását, mert szerinte az ilyen tettekkel lehet megtisztítani a viszonyokat. Scheiring Gábor úgy fogalmazott: a kormány közreműködik "a rendszerszintű bénultság fenntartásában" és akadályozza a témában kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását. Mesterházy Attila szintén azt emelte ki, hogy az ÁSZ-nak kötelessége lett volna vizsgálatot indítania, valamint egy bejelentő védelmi rendszer felállítását is javasolta az ilyen esetekre.

Az esemény végeztével Z. Kárpát Dánielm az albizottság elnöke elmondta: konzultálni fog a számvevőszéki bizottság elnökével, hogy milyen eszközökkel folytassák az ügy részleteinek megismerését.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.