Újpesten nincs mozi

2013 december 3., kedd 11:37

„Újpesten nincs mozi!”

– kiáltottam fel, miután a múltkor kiderült, hogy Újpesten gyakorlatilag nincs könyvesbolt, és kíváncsi lettem, hogy vajon mi az a másoknak természetesnek tűnő szolgáltatás, ami hiányzik a IV. kerületből. Kiderült, hogy ilyen például a szép lassan haldokló mozi is.

halál

Budapesten most 20 olyan mozi üzemel, ahol rendszeresen van vetítés:

 1. Cinema City Allee (11. kerület)
 2. Cinema City Arena (8. kerület)
 3. Cinema City Campona (22. kerület)
 4. Cinema City Duna Plaza (13. kerület)
 5. Cinema City Mammut (2. kerület)
 6. Cinema City Mom Park (12. kerület)
 7. Cinema City Westend (6. kerület)
 8. Cirko-Gejzir (5. kerület)
 9. Corvin (8. kerület)
 10. Kino (13. kerület)
 11. Mi Mozink Lurdy Ház (9. kerület)
 12. Mi Mozink Óbuda (3. kerület)
 13. Művész (6. kerület)
 14. Pólus (15. kerület)
 15. Puskin (5. kerület)
 16. Sugár (14. kerület)
 17. Tabán (1. kerület)
 18. Toldi (5. kerület)
 19. Uránia (8. kerület)
 20. Vörösmarty Mozi (8. kerület)

Tehát nemcsak Újpesten nincs hagyományos mozi, hanem a Erzsébetvárosban (7.), Kőbányán (10.), a 16. kerületben, Rákosmentén (17.), a 18. kerületben, a 19. kerületben, Pesterzsébeten (20.), Csepelen (21.) és a 23. kerületben sincs. 23 kerületből 10-ben nincs nagyobb mozi.

Ezekben a kerületekben nincs hagyományos értelemben vett mozi

Szigorúan véve a 7. kerületben is van mozi, az Örökmozgó, de itt alig van vetítés, és régi filmeket vetítenek. Kőbányát a Planetárium és a Kőrösi Kulturális Központ menti meg. A 17. kerületben csak a Vigyázó Sándor Művelődési Házban lehet vetítés. A 19. kerületben van a Fővárosi Autósmozi, az viszont ősszel és télen nem üzemel. Csepelen 2011-ben zárták be az utolsó mozit.

Fontos megjegyezni: a mozik jellemzően azért zárnak be, mert nem járnak moziba az emberek, és nem fordítva.

A port.hu több mint 130 olyan helyet sorol fel, ahol szokott lenni vetítés, de ebbe olyanokat is beleszámítanak, mint az Alexandra Könyvesház, a Fekete kutya nevű kocsma vagy a Szlovák Intézet, tehát elég tágan kezeli a mozi definícióját. Ezek közül egyik hely sincs Újpesten, a 18. kerületben, Pesterzsébeten, Csepelen és a 23. kerületben. A legtöbbet a 17. és a 23. kerületieknek kell utazniuk, ha be akarnak ülni egy filmre.

mozika

A kerületeknél természetesen sosem volt elvárás, hogy legyen saját mozijuk, a szocializmusban meg is volt mindegyiknek a funkciója. Nem csoda, hogy az akkori munkásfellegvárak (Újpest, Csepel) és munkás-lakóövezetek (Pesterzsébet, Soroksár) mostanra nem váltak kulturális központokká.

Vidéken rosszabb a helyzet

Ahogy Európában, Magyarországon is lassan, de biztosan csökken a mozilátogatások száma (bár a látványosabb hollywoodi filmekre még mindig sokan járnak).

Gazdaságilag nem lenne indokolt minden faluban mozit üzemeltetni, viszont sok nagyobb vidéki járásközpontban fájó a hiánya. Ilyen a 20 ezer fős Keszthely is, ahol nincs mozi, vagy a 28 ezres Esztergom. A 31 ezres Pápán pedig idén nyílt meg újra a Petőfi.

Ha ön és a környezete egy több tízezres városban él, de évek óta hiába vágyik egy közeli mozira, írjon ide vagy ide vagy ide (↓).

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt