Eva, maga olyan gazdag, hogy nem jár házi őrizet

publicisztika
2013 december 04., 11:17

Rogán Antal kedd reggel kiállt Rezesova háza elé háborogni és törvénymódosítással fenyegetni. Estére Rezesova börtönben volt.

Rogán húzása a demagógia nagyon kellemetlen formája. Alig néhány centire van attól, amikor fáklyás felvonulást tart a Jobbik, mert bűnözőt szimatol a környéken. Annyival jobb, hogy az önbíráskodás kultuszát óvatosabban ápolja. Annyival rosszabb, hogy nagyhatalmú emberként azt ígéri, hogy olyan lesz törvény, amilyen az éppen háborgó hangulatunk.

Rezesova ügyében van néhány szempont, ami miatt az őrjöngés könnyen jön:

  • gazdag,
  • szlovák,
  • ivott.

A vodkát vedelve nagy BMW-n száguldó szlovák nő olyan démon, ami nyilvánvalóan sok magyarországi választónak szorítja ökölbe a kezét. A jogállamnak azonban éppen az a lényege, hogy mindenki egyenlő előtte. Attól, hogy valaki egyszerre jelenít meg több mindent, ami nagyon sokakat frusztrál, nem ízléses nekimenni, és az előítéleteken alapuló indulatokat gerjeszteni. Rezesova hat évet kapott, ami egyáltalán nem kevés. Nem tűnik úgy, hogy engedékeny lett volna a bíró. Másfél év börtön már maradandó mentális nyomot hagy az elítélteken. Ez azt jelenti, hogy az ennél hosszabban ülők jellemzően egy életre belebetegnek a büntetésbe. Képmutatónak érzem a nagy felháborodásokat, hogy milyen kevéssel megúszta. Hat év nagyon sok idő. És Rezesova felelőtlen volt, nem pedig el akarta venni mások életét, ez derül ki a bírósági ítéletből.

Együk meg a gazdagokat

Rezesova házi őrizetét azért vitatta a videón Rogán Antal, mert szerinte nagyon jó körülmények között él. Egy újépítésű, uszodával és szaunával felszerelt XIII. kerületi emeletes ház egyik lakásáról van szó. Az átlag magyar körülményekhez képest kifejezetten kényelmes, de elképesztően hivalkodónak korántsem nevezhető otthon. (Rogán Antal is egy újépítésű társasházban él, csak Budán, a II. kerületben, a fotóját itt lehet megnézni. Ránézésre nem tűnik rosszabbnak a Prestige Towersnál.)

Teljesen abszurdnak tűnik azt számon kérni a bíróságon, hogy a vádlott lakásviszonyait figyelembe véve döntsön előzetes és a házi őrizet között. Aki nagyon szegény, és mondjuk fűteni sem tud, az egyáltalán ne is menjen börtönbe, mert otthon biztos rosszabb neki? Ugyanez a logika volna.

A házi őrizet feltehetően annak szólt, hogy Rezesovának két kislánya van, és aligha tud bizonyítékokat megsemmisíteni vagy tanúkat befolyásolni, és bűnét sem tudja megismételni. Ilyeneket szoktak mérlegelni, nem pedig azt, hogy a gazdag emberrel keményebben kell elbánni.

Dühből hozott törvények

Sem az utcáról, sem pedig a parlamentből nem jó a bíróságokat fenyegetni. Árt a jogállamiság minőségének, még akkor is, ha az ítéletek kritizálása hozzá kell hogy tartozzanak a szólásszabadsághoz. Az indulatok keltése a bíróságok ellen ugyanis rombolja a jogkövető magatartás népszerűségét.

A jogállami normális berendezkedésnek pedig megcsúfolása, ha egy konkrét eset keltette érzelmi hullám miatt módosítanak sokakat érintő törvényt. Lehet, hogy a házi őrizetre vonatkozó törvények nem jók most, erről fogalmam sincs, nem értek hozzá. Azonban azt nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy az egész törvényt kifejezetten Rezesova előzetesbe zárása érdekében kelljen átírni. Megnyugtatóbb lenne, ha esetek sorát tanulmányoznák előtte, jogászok vitatnák meg. Olyannak tűnik ez, mintha a polgármester a legszebb cipőjében lépne kutyaszarba az utcán, és ezért kiirtatna minden kutyát a kerületben.

Az indulatok vezérelte törvényhozás nem a konszolidált demokráciák sajátja.

Fogalmam sincs, hogy Rogán Antal videója miatt vitték-e börtönbe Eva Rezesovát kedd este. Ha igen, akkor az nagyon rossz irány, mert azt mutatja, hogy a bíróságok megfélelmlíthetők és politikai befolyás alatt állnak. A kampány hangulata alapján döntenek emberi sorsokról. Ha azért vitték börtönbe, hogy ne szülessen egy átgondolatlan törvény a házi őrizetről, az is a bíróságok zsarolhatóságát mutatja. Ha azért vitték vissza, mert új körülmény merült fel az eljárásban, akkor ezzel minden rendben van.

A kampányok elég idegesítő iránya, amikor a dühös hőzöngés igényéhez igazodik a politika. Bűnbakképző, populista irány ez, a szélsőbal és a szélsőjobb kedvelt módszere.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.