Azt hiszi, hogy kibabrál a titkosszolgálattal, ha kikapcsolja a telefonját?

külföld
2013 december 5., 6:01
comments 27

Amikor Edward Snowden, az NSA titkainak kiszivárogtatója Hong Kongban találkozott a guardianes Glenn Greenwalddal és Laura Poitras dokumentumfilmrendezővel, arra kérte őket, hogy a mobiljaikat tegyék be a hűtőszekrénybe. Így azok nem tudtak rácsatlakozni a közeli adótornyokra. Ez logikusnak is tűnt: ha a tornyok nem látják a készüléket, nem lehet beazonosítani a koordinátáikat.

Edward Snowden tévedett.

Ironikus, hogy mindez azokból a dokumentumokból derült ki, amiket ő maga adott át, éppen Greenwaldnak. A Guardian több másik újsággal is megosztotta az 58000 dokumentum egy részét. A Washington Posthoz került iratok között volt az, ami alapján kiderült, hogyan követi valójában nyomon a mobilkészülékeket az NSA.

Kapaszkodjanak meg. Ehhez nincs szükség GPS-re, vagy más szofisztikált eszközre. De még csak arra sem, hogy a készülék be legyen kapcsolva. Mi több, éppen az a gyanús, ha egy készülék hirtelen eltűnik a hálózatból. Ha pedig két készülék egyszerre tűnik el egy adótorony látószögéből, az már figyelmeztetéseket is aktivál.

Az a gyanús, aki gyanús.

A Post értesülései szerint az NSA külön figyelmet szentel azoknak, akik technikai eszközökkel igyekeznek védeni kommunikációjukat. Azokat, akik titkosítást használnak, vagy anonimitást biztosító online eszközöket. Vagy feltöltőkártyás telefont, amit csak annyi időre kapcsolnak be, amíg egy gyors hívást lebonyolíthatnak.

Van például egy Co-traveler nevű szoftver, ami azt figyeli, ha egy mobil hirtelen felbukkan vagy leesik a hálózatról. Ha hirtelen kikapcsolnak egy telefont, és egy másikat bekapcsolnak, a program figyelmeztet. Ha több, egymáshoz közeli készülék egyszerre esik le a hálózatról, az már kimondottan gyanús. Ott valakik nagyon nem akarják, hogy tudjanak róluk. Hogy a kikapcsolt mobilok között tényleg kapcsolat van-e, azt korábbi viselkedésük elemzésével állapíthatják meg. Hogy ez pontosan hogy működik, arról a Post elég jó infográfot közölt. Itt most vegyük csak a legegyszerűbb példát:

Forrás: The Washington Post

Tehát van egy megfigyelt telefon, ami a térben haladva toronyról toronyra lépked. Ahogy halad, úgy egyre könnyebb kiszűrni, mely készülékek mozognak vele együtt. Ők a társutasok, vagyis a Co-travelerek, akiknek az azonosítását a program célozza. És így már az is érthető, hogy miért hiábavaló kikapcsolni a készüléket. Az valójában csak segíti a megfigyelő dolgát, könnyebbé teszi az érdektelen számok kizárását.

Az NSA a big datában hisz. Így zajlik a mobilok tartózkodási helyének a beazonosítása is. A Post birtokába került dokumentumok alapján 2012-ben már napi ötmilliárd cellainformációt rögzítettek. Olyan sokat, hogy egy 2012 májusi feljegyzésben konkrétan már arra panaszkodnak, hogy ez lassan "meghaladja a feldolgozási és tárolási kapacitásokat". (Via The Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt