Ingyenes készpénzfelvétel: itt az első banki áremelés

Egyéb
2013 december 05., 14:22
comments 10

Az első banki reakció az ingyenes készpénzfelvételre a várakozásunk szerint alakult: az ominózus bank az egyéb költségtételeken annyit emelt, amivel kompenzálta a készpénzfelvétel(ek)ből származó kieső bevételt. A Sopron Bank új számlahirdetménye jövő év februárjától érvényes, és pontosan ekkortól lehet majd ingyenesen készpénzt felvenni bankszámlánkról. Az új hirdetmény értelmében a bank visszavont kedvezményeket, és szinte minden tételén emelt. Most még csak óvatosan nyúltak a költségekhez, bízva abban, hogy az ügyfelek nem változtatnak bankolási szokásaikon.

Februártól megnyílik havi két alkalommal a lehetőség, hogy összesen 150 ezer forint összeg erejéig ingyenesen készpénzt vegyünk fel. Ez természetesen bevételkiesést, éves szinten 36 milliárd forint mínuszt jelentene a bankszektornak, amit már biztosan nem vállalnak fel. Korábban már írtuk, hogy a bankok számára megoldást az egyéb tételeken való díjemelés jelentheti. Így nőhet az ára többek között a számlavezetési díjnak, a bankkártyának, az utalásoknak is. Természetesen a kedvezmények visszavonása is racionális lépés. A Sopron Bank is pont ezeket tette:
sopronbank1

sopronbank2

Látható, hogy ha nem változnak a bankhasználati szokásaink, gyakorlatilag ugyanakkora költséggel számolhatunk a változás után, mint előtte. Tehát az ingyenes készpénzfelvétellel megspórolt összeget teljes mértékben felemésztette a többi tétel emelése. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a bank is változatlan bankhasználati szokásra számít: az emelés nem egyezik meg a 150 ezer forint felvételének költségével. Ezt úgy értékelhetjük, hogy a bank óvatosan emelt, majd folyamatosan figyelemmel követi, hogy miként változnak az ügyfelek bankhasználati szokásai. Ha a forgalom drasztikusan áttolódik a készpénz irányába, akkor nem zárható ki egy ennél jelentősebb emelés sem.

A Sopron Bank volt az első fecske, de nincsenek illúzióink: minden bank fog reagálni a megújuló piaci környezetre. Biztosak vagyunk benne, hogy a bankok szorosan figyelik az ügyfelek szokásait, és amennyiben túlsúlyba kerülnek a készpénzfelvételek, egyéb banki költségek emelkedésével ezt ellensúlyozzák. Egyelőre azonban hasonlóan óvatos reakciót várunk a következő banktól. Melyik lesz az?